FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sačić potvrdio poziv ICTY-a za razgovor, siguran je u svoju nevinost

ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Željko Sačić, bivši pomoćnik hrvatskogministra unutarnjih poslova, koji je tijekom Domovinskog rata biozamjenik zapovjednika Specijalne policije MUP-a, izjavio je u četvrtakda je primio poziv na razgovor s haškim istražiteljima tijekomsiječnja u svojstvu osumnjičenika, vezano uz istragu operacije Oluja.
ZAGREB,2. prosinca(Hina) - Željko Sačić, bivši pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova, koji je tijekom Domovinskog rata bio zamjenik zapovjednika Specijalne policije MUP-a, izjavio je u četvrtak da je primio poziv na razgovor s haškim istražiteljima tijekom siječnja u svojstvu osumnjičenika, vezano uz istragu operacije Oluja.

"Danas mi je uručen službeni poziv glavne tužiteljice Carle del Ponte kojim se traži razgovor sa mnom u svojstvu osumnjičenika, tijekom siječnja", rekao je Sačić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Zatraženi razgovor vezan je uz navode optužnice protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, odnosno u tom sadržajnom okviru, dodao je.

Sačić je rekao da će se odazvati pozivu i da svoju ulogu u Oluji ne drži spornom.

"Moja uloga je nesporna i smatram se nevinim u odnosu na moguće inkriminacije", naglasio je Sačić, koji je sredinom 2002. razgovarao s istražiteljima ICTY-a u svojstvu svjedoka.

Generale Gotovinu, te u drugoj optužnici Čermaka i Markača, Haški sud (ICTY) tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Optuženi su za "sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina".

Sačić je rekao da će na razgovoru s istražiteljima biti i njegov odvjetnik Ivo Farčić, inače jedan od Gotovininih odvjetnika.

Farčić je ocjenio kako je vjerojatni predmet razgovora "Sačićev ratni put u sklopu operacije Oluja", odnosno razdoblje ključnih 20 do 30 dana nakon 5. kolovoza 1995. Kazao je da je preostalih mjesec dana dovoljno za pripreme za razgovor, budući da je on kao Gotovinin odvjetnik upućen u predmet.

Na pitanje je li moguće da razgovor s istražiteljima rezultira podizanjem optužnice, Farčić je odgovorio potvrdno, ističući istodobno da "podizanje optužnice ne bi bilo u skladu s izlaznom strategijom Haškog suda".

Ta strategija predviđa da Tužiteljstvo do kraja ove godine mora dovršiti sve istrage i podići optužnice, a nakon toga bi se njegov rad ograničio na već započete postupke.

Glasnogovornica tužiteljice Florence Hartmann izjavila je za Hinu da ne može komentirati haški poziv Sačiću, ali je naglasila da "sve istrage završavaju do kraja godine i da ih za Hrvatsku nema više".

Na ponovljeno pitanje kako to da je pozvan na razgovor u siječnju 2005. u svojstvu osumnjičenika ako sve istrage trebaju završiti do kraja ove godine, Hartmann je odgovorila kako "tehnički to ne znači ništa, jer osumnjičenik nije optuženik Haaga".

Tehnika koja proizlazi iz pravila postupka ICTY-a određuje način na koji se može određena osoba saslušati, kazala je Hartmann, iznoseći pretpostavku da je poziv vezan uz pripreme za druga suđenja.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić je, potvrđujući da postoji poziv ICTY-a Sačiću, kategorično negirao mogućnost da Den Haag protiv njega, ili nekog drugog dužnosnika RH, podigne optužnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙