FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju podatka o američkoj zaposlenosti

LONDON, 3. prosinca 2004. (Reuters) - Uoči objave pokazatelja ozaposlenosti u SAD-u u studenome, u petak je tečaj dolara na deviznimtržištima ubilježio blage dobitke prema najvažnijim svjetskimvalutama.
LONDON, 3. prosinca 2004. (Reuters) - Uoči objave pokazatelja o zaposlenosti u SAD-u u studenome, u petak je tečaj dolara na deviznim tržištima ubilježio blage dobitke prema najvažnijim svjetskim valutama.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,6 posto prema euru, koji stoji 1,3275 dolara, tek cent više od rekordno niske razine zabilježene ovoga tjedna, u visini od 1,3380 dolara.

Prema britanskoj funti dolar je ojačao gotovo jedan posto, tako da funta stoji 1,9224 dolara. Švicarski franak spustio se za nešto više od jedan posto, pa dolar stoji 1,1497 franaka. Oslabio je za toliko i jen, tako da se dolarom trguje po 103,4 jena.

Oporavak tečaja zelene valute započeo je u četvrtak poslijepodne zbog nervoze ulagača koji su počeli uviđati da su tržišne pozicije postale ekstremne, te da bi središnje banke mogle poduzeti akciju kako bi ograničile njegovo daljnje klizanje.

Osim toga, dealeri nisu voljni nastaviti s prodajama dolara prije nego što doznaju podatke o američkoj zaposlenosti u studenome. Dobar pokazatelj mogao bi ponovno podsjetiti ulagače na relativno zdravlje američkog gospodarstva i na već zaboravljenu privlačnost ulaganja u američku imovinu.

"Dolarske pozicije se ponešto nadopunjuju uoči objave tog podatka. Ako tečaj američke valute ne izvuče korist od snažnog skoka nezaposlenosti, bit će to vrlo loš signal", ocijenio je David Mann, valutni strateg pri Standard Chartered-u.

Bojazni zbog američkih strukturalnih manjkova oštro su pritisnule dolar, čiji je tečaj gubio na vrijednosti 10 tjedana uzastopno prema košarici najvažnijih valuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙