FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi val rasprodaja američke valute

LONDON, 1. prosinca 2004. (Reuters) - Novi val rasprodaja američkevalute spustio je u srijedu na deviznim tržištima njezin tečaj na novurekordno nisku razinu prema euru te na najnižu razinu u proteklih 12godina prema britanskoj funti.
LONDON, 1. prosinca 2004. (Reuters) - Novi val rasprodaja američke valute spustio je u srijedu na deviznim tržištima njezin tečaj na novu rekordno nisku razinu prema euru te na najnižu razinu u proteklih 12 godina prema britanskoj funti.

Tako je do podneva dolar oslabio novih 0,3 posto prema euru, koji je time porastao na 1,3295 dolara. U jednom trenutnu vrijednost dolara smanjila se i do 1,335 u odnosu na euro. U odnosu na funtu dolar je oslabio 1,4 posto, tako da ona stoji 1,9183 dolara, najviše od 1992. kada je Britanija izašla iz europskog sustava valutnih tečajeva.

Izjave guvernera Europske središnje banke (ECB) Jean-Clauda Tricheta u utorak u Europskom parlamentu ukazuju na njezinu nespremnost da intervenira u korist dolara, što je potaknulo daljnju aprecijaciju eura.

"Snage koje tjeraju tečaj dolara naniže ostale su iste, riječ je o bojaznima u vezi s američkim strukturalnim manjkovima. Rast funte, potaknut dobrim britanskim gospodarskim pokazateljima, također pridonosi slabosti dolara", izjavio je Niels Christensen, valutni strateg pri Societe Generale."Raspoloženje prema dolaru ima duboke korijene. Svaki puta kada se malo korigira tečaj eura, nađemo nove kupce".

Tečaj dolara u odnosu na jen nalazi se na najnižoj razini u zadnjih četiri i pol godine, odnosno iznosi 102,85 jena. U odnosu na švicarski franak, dolar je korigiran 0,2 posto, tako da iznosi 1,1397 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙