FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVICARSKO 'DA' OGRANIČENOJ UPORABI EMBRIONALNIH MATIČNIH STANICA

ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Švicarci su u nedjeljureferendumom podržali zakon o ograničenom uzimanju matičnih stanica zamedicinska istraživanja, ali i zabranili kloniranje ljudskih embrija.
ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Švicarci su u nedjelju referendumom podržali zakon o ograničenom uzimanju matičnih stanica za medicinska istraživanja, ali i zabranili kloniranje ljudskih embrija.

Prema podacima svih švicarskih kantona, 66,4 posto birača izašlih na referendum odobrilo je mjere kojima se znanstvenicima dopušta uzimanje matičnih stanica neželjenih embrija za istraživanja bolesti.

No zakon, koji je u nedjelju potvrđen i referendumom, nije tako liberalan kao zakon u Britaniji ili Belgiji, gdje je dopušteno kloniranje za uzimanje matičnih stanica.

Uzimanje matičnih stanica nudi šansu za bolje razumijevanje uvjeta u kojima se razvijaju bolesti kao što su Parkinsonova, Alzheimerova ili dijabetes.

"To je vrlo ograničen zakon, ali nam omogućuje nastavak rada", rekao je Ivan Arsenijevic, znanstvenik u bolnici Jules Gonin u švicarskoj Lausannei. Dodao je da su upravo "oni, znanstvenici tražili restriktivan zakon jer su potencijalni veliki etički problemi pri ispitivanju matičnih stanica".

Protivnici zakona, među kojima su kršćanski liječnici i Zeleni žele zabraniti ispitivanja na ljudskim stanicama jer to uključuje uzimanje ljudskih života budući da se embriji na kraju unište.

Matične stanice su glavne u tijelu jer se razvijaju u druge tipove stanica. Matične stanice iz embrija su fleksibilnije od stanica u odraslih osoba i znanstvenici se nadaju koristiti ih kao zamjenu stanica i tkiva.

Njemačka i Austrija dopuštaju istraživanja samo na uvezenim stanicama.

Britanija i Belgija dopuštaju kloniranje ljudskih embrija kao izvora za stanice. Nizozemska, Francuska, Danska i Španjolska dopuštaju istraživanja na embrijima preostalima iz umjetne oplodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙