FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničarima Mungosa obećana isplata dviju plaća

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade obećali su danasda će pirotehničarima AKD-a Mungos do kraja godine isplatiti dvijezaostale plaće, pa su pirotehničari odlučili prekinuti prosvjed ivratiti se na posao.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade obećali su danas da će pirotehničarima AKD-a Mungos do kraja godine isplatiti dvije zaostale plaće, pa su pirotehničari odlučili prekinuti prosvjed i vratiti se na posao.

Nakon današnjeg prosvjednog okupljanja na Markovu trgu stotinjak Mungosovih pirotehničara, koji su kao zadnju isplatu primili polovicu plaće za rujan, Vlada je obećala da će zaposleni u državnoj tvrtki za razminiranje primiti jednu plaću idućeg tjedna, a drugu do kraja godine.

Članove Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja primili su potpredsjednici Vlade Andrija Hebrang i Jadranka Kosor te ministar financija Ivan Šuker.

Vlada će za isplatu dviju zaostalih plaća ukupno osigurati 8 milijuna kuna, a također će ubuduće Mungosima osiguravati posao, kako pirotehničari više ne bi bili na čekanju već radili, rekao je dopredsjednik sindikata Niko Režić novinarima.

Prihvaćen je sindikalni prijedlog da Mungosi rade razminiranje za pojedina javna poduzeća, poput Hrvatskih šuma, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih autocesta i sl., a sada se mora pronaći zakonski model za takvo rješenje.

Vladini čelnici također su obećali da Zakon o humanitarnom razminiranju, koji bi trebao trajno riješiti status pirotehničara, ide hitno u proceduru, nakon što se s njegovim donošenjem otezalo četiri godine, dodao je Režić.

"Upozorili smo Vladu na stanje u razminiranju, mi tražimo da se sav teren razminira ručnom metodom, jer je to jedina sigurna metoda", kazao je Režić.

Ponovio je ocjenu sindikata da je za česta stradavanja, uključujući i pogibije pirotehničara, najveći krivac "trka za kvadratima na tržištu", odnosno želja poslodavaca da se što veća površina razminira što brže i za što manje novca.

Tražimo od Vlade više novca za razminiranje, ali ako se i dosadašnja sredstava pravilno rasporede pirotehničari će imati za svoje plaće, ustvrdio je Režić.

Mungos zapošljava 181 pirotehničara, odnosno ukupno 253 radnika. Od 1996. do danas u Hrvatskoj je stradalo 79 pirotehničarima, od čega 47 smrtno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙