FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: pirotehničari će u četvrtak prosvjedovati pred Vladom

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih na poslovimarazminiranja najavio je danas da će u četvrtak, 2. prosincaorganizirati prosvjed pirotehničara zaposlenih u Mungosu zbog toga štosu, naglašavaju, prisiljeni riskirati život bez socijalne sigurnosti.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja najavio je danas da će u četvrtak, 2. prosinca organizirati prosvjed pirotehničara zaposlenih u Mungosu zbog toga što su, naglašavaju, prisiljeni riskirati život bez socijalne sigurnosti.

Pirotehničari će pod punom opremom prosvjedovati pred zgradom Vlade na Markovu trgu, najavili su na konferenciji za novinare dopredsjednik sindikata pirotehničara Niko Režić i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikalci upozoravaju da ni ova Vlada nije ništa bitno promijenila u odnosu prema tom poslu.

Tvrtka Mungos zapošljava 181 pirotehničara, a oni su za rujan dobili samo pola plaće, dok je za listopad još uvijek čekaju.

Posljednji slučaj stradanja pirotehničara koji je poginuo u subotu smatraju posljedicom lošeg materijalnog položaja pirotehničara.

Naveli su da je od 1996. do danas stradalo 79 pirotehničarima, smrtno njih 47 smrtno.

Sindikat traži od Vlade da konačno odluči hoće li nad tvrtkom Mungos koja je u njezinom vlasništvu biti proglašen stečaj ili će osigurati uvjete za njezin rad.

Tvrtka Mungos susreće se s problemima jer nema dovoljno posla i ne može iskorisiti svoje kapacitete budući da na javnim natječajima ugovore lakše sklapaju manje tvrtke.

Predstavnici pirotehničara traže da Vlada obveže javne tvrtke da u razminiravanju svojih površina dio posla prepuste Mungosu.

Traže i da Hrvatski centar za razminiranje dodjeli strojeve Mungosu čiji bi pirotehničari radili na tehničkom izvidu.

Režić upozorava da je sindikat s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i Ministarstva unutarnjih poslova usuglasio prijedlog zakona o razminiranju kojim bi se regulirao status pirotehničara, no još nije došao pred Vladu.

U sindikatu kažu da njihovi zahtjevi ne traže dodatna proračunska sredstva nego odgovarajuće odluke Vlade.

Procjenjuju da će Hrvatska postojećim tempom razminiranja bit od mina očišćena tek za 20 godina, a ne planirane 2010. pa će o tome, kako su najavili obavijestiti i Europsku komisiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙