FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U četvrtak, 25. studenog, prosvjed sindikata obrazovanja i znanosti

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Ujedinjeni sindikati predškolskihustanova, osnovnih i srednjih škola i fakulteta održat će u četvrtak,25. studenoga, na zagrebačkom Trgu svetoga Marka, prosvjed zbogpremalog izdvajanja za školstvo i znanost u prijedlogu proračuna za2005.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Ujedinjeni sindikati predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i fakulteta održat će u četvrtak, 25. studenoga, na zagrebačkom Trgu svetoga Marka, prosvjed zbog premalog izdvajanja za školstvo i znanost u prijedlogu proračuna za 2005.

Nastava će toga dana biti održana, rekao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare, najavivši da će prosvjedovati oko dvije do tri tisuće sindikalaca.

Anketa o eventualnom štrajku koju sindikalci provode među roditeljima i u javnosti bit će završena krajem idućega tjedna, rekli su sindikalni čelnici. Pa dosad pristiglim podacima, oko 60 posto studenata i nastavnika u srednjim školama aktivno bi podržalo štrajk.

Ribić se osvrnuo i na reakciju pravobraniteljice za djecu Ljubice Matijević-Vrsaljko koja je osudila postupak sindikata da se preko djece roditeljima šalju anketni upitnici o štrajku.

"Zar je poziv na dijalog nešto nenormalno" upitao je Ribić ustvrdivši da Vrsaljko nakon tih izjava ne može više raditi taj posao.

Ako sindikalna tijela tako odluče, štrajk u sustavu školstva i znanosti bit će održan u prosincu, a ne krajem studenoga kako je prvotno najavljeno.

Naime, sindikati su zatečeni viješću da će se proračun izglasavati u studenome, a ne kako je dosad bila praksa, u prosincu. Ima indicija da se proračun izglasava ranije upravo zbog najavljenoga štrajka u sustavu školstva, primjetio je Ribić.

Šest je sindikalnih čelnika danas potpisalo sporazum o zajedničkim aktivnostima, naglasivši kako traže 6,5 posto izdvajanja iz BDP-a za prosvjetu i znanost, umjesto najavljenih 4,4 posto.

Također traže uklanjanje zaostajanja u plaćama od 12 posto, selektivan pristup plaćama te reformu sustava školstva i znanosti.

Nakon konferencije za novinare sindikalci su na Trgu bana Jelačića dijelili letke o razlozima štrajka i aktivnostima sindikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙