FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat pirotehničara u ponedjeljak će razgovarati sa Šukerom

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih na razminiranjuodgodio je prosvjed zakazan za sutra pred Vladom, jer je dogovoreno daće u ponedjeljak o svojim zahtjevima razgovarati s ministrom financijaIvanom Šukerom, rečeno je na današnjoj sindikalnoj konferenciji zanovinare.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih na razminiranju odgodio je prosvjed zakazan za sutra pred Vladom, jer je dogovoreno da će u ponedjeljak o svojim zahtjevima razgovarati s ministrom financija Ivanom Šukerom, rečeno je na današnjoj sindikalnoj konferenciji za novinare.

Premijer Ivo Sanader zadužio je Šukera da sa sindikalcima riješi probleme u kojima su se našli pirotehničari, posebice u državnoj tvrtki AKD Mungos, koji su tek prekjučer primili polovicu plaće za rujan, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Ako se na sastanku sa Šukerom ništa ne riješi, pirotehničari će održati prosvjed pred Banskim dvorima idućega četvrtka, najavio je Mučnjak.

Prosječna plaća u AKD-u Mungos iznosi 7.400 kuna, no već godinu dana zaposleni je primaju umanjenu za 25 posto (taj iznos se pretvara u dug), tako da pirotehničari u zadnje vrijeme, zajedno s terenskim dodacima i naknadama, primaju po 6.500 kuna.

Glavni je razlog za pad plaća nedostatak sredstava za razminiranje, jer predviđenih 150 milijuna kuna godišnje tek je polovica novca potrebnog da bi se Hrvatska razminirala, kako je predviđeno, do 2010. godine, ustvrdio je Mučnjak.

Hrvatski centra za razminiranje (HCR) prikupio je podatke da u Hrvatskoj ima još 1.174 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od čega treba razminirati 302 četvorna kilometra, kazao je predsjednik Sindikata zaposlenih na razminiranju Dražen Kiš.

"S ovakvim cijenama i kapacitetima razminiranje neće biti dovršeno još 20 godina, a moglo bi, zbog nedostatka novca, biti prekinuto u svibnju iduće godine", ustvrdio je Kiš.

Netko treba izvaditi još 51.000 mina, a tko može tražiti da pirotehničar radi u minskom polju bez plaće, kaže glavni sindikalni povjerenik u AKD-u Mungos Niko Režić.

Po njegovim riječima, trenutno 70 posto pirotehničara nema posla, jer su sredstva za razminiranje za ovu godinu već potrošena.

Sindikalci će Šukeru predložiti reorganizaciju AKD-a Mungos, čije bi se poslovanje i plaće trebali financirati iz državnog proračuna, te preraspoređivanje dijela zaposlenih na podmorsko razminiranje, po policijskim postajama i na rad za potrebe pojedinih javnih poduzeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙