FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU traži ukidanje porezne olakšice na doprinose

ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) će,amandmanom na Vladin prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak,zatražiti ukidanje odredbe po kojoj se građanima koji mjesečno uplateviše od 6000 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje preplaćeni iznospriznaje kao porezna olakšica.
ZAGREB,2. studenoga(Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) će, amandmanom na Vladin prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak, zatražiti ukidanje odredbe po kojoj se građanima koji mjesečno uplate više od 6000 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje preplaćeni iznos priznaje kao porezna olakšica.

Kazali su to čelnici HSU-a na današnjoj konferenciji za novinare, najavljujući da će, ne prihvati li Vlada njihov amandman, glasovati protiv predloženog zakona.

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja pojasnio je da građani kojima je mjesečna bruto plaća manja od 30.000 kuna za mirovinsko osiguranje uplaćuju 20 posto plaće, dok oni koji zarađuju više doprinose ne plaćaju proporcionalno visini plaće, nego su im oni ograničeni na 6000.

Hrelja je ustvrdio da je taj zakonski limit uzrok ograničenju visine mirovina, te da je ukidanje te zakonske odredbe, koja je u Zakonu od 2002., predvidio koalicijski sporazum HSU-a i HDZ-a.

Umirovljenici smatraju da je ta odredba udar na prvi stup mirovinskog osiguranja, odnosno na čitav sustav međugeneracijske solidarnosti.

"Sustav međugeneracijske solidarnosti počiva na proporcionalnom sudjelovanju svih koji uplaćuju doprinose", naglasio je Hrelja. Ocijenio je da postojeća zakonska odredba "nagrađuje najbogatije, koji godišnje zarađuju više od 100.000 kuna".

Na pitanje hoće li HSU, ne prihvati li Vlada njihov amandman, napustiti koaliciju s HDZ-om, Hrelja je odgovorio kako je "bolje ostati u igri i boriti se, nego dići sidro i napustiti sve šanse za boljitak umirovljenika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙