FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU za umirovljenički fond traži dodatne dionice

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika(HSU) Vladi je uputila prijedlog s dinamikom povrata dugaumirovljenicima kroz sedam godina, a u kojem traži dodatne dionice iimovinu za umirovljenički fond.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) Vladi je uputila prijedlog s dinamikom povrata duga umirovljenicima kroz sedam godina, a u kojem traži dodatne dionice i imovinu za umirovljenički fond.

"Dionice, koje je Vlada ponudila da uđu u budući fond za obeštećenje umirovljenika, su kvalitetne, ali nedostatne", rekao je danas saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja Hini.

Dodao je kako predstavnici umirovljenika očekuju da će o tom prijedlogu tijekom ovoga tjedna raspraviti s premijerom Sanaderom.

Vlada je početkom studenoga predstavnicima HSU-a predočila popis dionica tvrtaka iz državnog portfelja koje bi ušle u fond u vrijednosti od 4,5 milijardi kuna, a ukupan se dug procjenjuje na oko 20 milijardi kuna.

Prema prijedlogu HSU-a, dug bi umirovljenicima trebao biti u cijelosti isplaćen nakon sedam godina. Počeo bi se isplaćivati nakon dvije godine moratorija, tako što bi umirovljenici jednom godišnje kroz pet godina dobivali po 20 posto iznosa svog duga.

Hrelja ističe kako bi umirovljenički fond bio investicijski fond, što znači da bi investirao i upravljao cjelokupnom imovinom fonda u koju bi ušle dionice i udjeli poduzeća, te nekretnine, poput zemljišta i objekata. Njime bi upravljali predstavnici umirovljenika, koji bi imali većinu, te predstavnici Vlade, a vodio bi ga profesionalni management.

Umirovljenici bi se učlanjivali u fond potpisom izjave o pristupu fondu.

Predstavnici HSU-a, po Hreljinim riječima, traže od Vlade da u nekim poduzećima, čije im je dionice ponudila, poveća udjele, pa tako traže da u Croatia osiguranju, umjesto ponuđenih 24 posto, dobiju upravljački dio od 25 posto i jedne dionice. U JANAF-u i Hrvatskoj poštanskoj banci traže više od 50 posto udjela.

Hrelja kaže kako bi u budući fond trebao ući i cijeli portfelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je procijenjen na 500 milijuna kuna, kao i vrijedna zemljišta i ostala imovina koju će Vlada ponuditi.

Među ostalim, u svom prijedlogu umirovljenici su zatražili i učešće u HEP-u od 30 posto, kao i učešća u Hrvatskoj lutriji i poduzeću Autocesta Rijeka-Zagreb, te nekretnine poduzeća Brijuni Rivijera te Adriatic Cluba, koji upravlja turističkim portfeljem Hrvatskog fonda za privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙