FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Makroekonomska stabilnost i ekonomski rast, usporavanje rasta javnog i vanjskog duga, fiskalna konsolidacija, smanjenje nezaposlenosti, glavni su ciljevi hrvatske ekonomske politike koje je Vlada zacrtala i u danas usvojenom Predpristupnom ekonomskom programu 2005.-2007. Premijer Ivo Sanader ocijenio je da je Predpristupni ekonomski program realan, ambiciozan program kojeg je moguće ostvariti u iduće tri godine, podsjećajući da je cilj Hrvatske da 2007. bude spremna za ulazak u EU. Predpristupni ekonomski program je obvezujući dokument kojeg zemlje kandidati svake godine podnose Europskoj komisiji, a u kojem definiraju ekonomsku politiku i reforme koje je potrebno provesti u cilju uspješnog pridruživanja EU.

ZAGREB - Mali i srednji poduzetnici Hrvatske, deklaracijom prihvaćenom na današnjem Prvom kongresu, zatražili su od Vlade da se u godinu dana, do sljedećeg kongresa, afirmira Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, uvedu jasne, razumljive i dostupne poduzetničke potpore, uspostavi brzi i transparentni sustav zemljišnih knjiga, donese novi zakon o javnoj nabavi, te provede porezna reforma koja neće povećati porezna opterećenja. Također očekuju stvaranje središnjeg mjesta za sve dozvole i administrativne uvjete, pokretanje efikasne borbe protiv mita i korupcije, te uključivanje poslodavaca u postupke donošenja gospodarskih zakona. Otvarajući kongres, predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je da je jedan od projekata kojim Vlada podržava poduzetništvo i projekt "One Stop Shopa", koji bi trebao proraditi za oko dva tjedna. Njime bi se u svim poslovnicama FINA-e omogućilo poduzetnicima - domaćim i stranim, da na jednom mjestu obave sve potrebne poslove vezane uz osnivanje tvrtke.

ZAGREB - Vladajući HDZ odbio je danas oporbene zahtjeve da se u Hrvatskom saboru ponovno, i to pojedinačno, glasuje o povjerenju ministru Miomiru Žužulu, te da se ubuduće kvorum u sabornici utvrđuje elektronskim putem. Oporba je nakon toga najavila da do daljnjega neće sudjelovati u saborskom glasovanju. Rezultat je to današnjeg nastavka jučerašnje sjednice proširenog saborskog Predsjedništva, koja ni danas nije pomirila sukobljena stajališta saborske većine i manjine - HDZ ustraje u stavu da je kod prošlotjednog glasovanja o povjerenju Žužulu bilo sve regularno, a oporba i dalje optužuje HDZ za lažiranje kvoruma. Sve oporbene optužbe odbio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je novinarima ponovio kako je kod glasovanja o povjerenju Žužulu sve bilo regularno, da nije imao nikakvog razloga ne vjerovati brojaču glasova.

ZAGREB - Oporbeni klubovi sutra će u saborsku proceduru poslati prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo do kraja rasvijetliti okolnosti "slučaja Puljiz", najavio je danas novinarima u Saboru SDP-ov zastupnik Šime Lučin. Najavio je i da će oporbenjaci od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražiti i podnošenje izvješća o radu Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi. Oporbene stranke - SDP, HNS, HSP, HSS i IDS, jučer su izrazile nezadovoljstvo zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je, na temelju nalaza Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, utvrdio da agenti POA-e u razgovoru s novinarkom Helenom Puljiz nisu postupali nezakonito. Odbor je također zaključio da ne postoji zakonska osnova za smjenu šefa POA-e Joška Podbevšeka koju traži predsjednik Stjepan Mesić, a s kojom se ne slaže premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Bivši ustavni sudac i ministar uprave Jurica Malčić novi je, treći, pučki pravobranitelj, odlučio je danas Hrvatski sabor. Malčić je pred zastupnicima odmah položio i prisegu te predložio, a Sabor prihvatio, da mu zamjenici budu dosadašnji zamjenici Željko Thur i Branko Tinodi, te kao novi zamjenik Dejan Palić. Sabor je bez glasova oporbenih zastupnika, osim trojice iz HSP-a, donio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

ZAGREB - Raspravom o predloženoj odluci o imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Hrvatski sabor zaključio je današnje zasjedanje. S predloženom odlukom nisu se složili zastupnici SDP-a i HNS-a, ocijenivši da Vlada da pri predlaganju sastava Vijeća nije dovoljno uzela u obzir stručne kvalifikacije predloženih članova, te da nije vodila računa o zastupljenosti u Vijeću bitnih znanstvenih područja za razvoj države. Saborski zastupnici večeras su u prvom čitanju podržali prijedlog novoga Zakona o zaštiti prirode te prijedlog izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 11. sjednicu nastaviti raspravom o nizu zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s legislativom EU. Prvi je konačni prijedlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama. Njima se u Hrvatskoj planira urediti uvođenje, provedba i ukidanje međunarodnih restriktivnih mjera koje Hrvatska može uvesti, provoditi ili ukidati protiv država, međunarodnih organizacija, teritorijalnih entiteta, pokreta, fizičkih i pravnih osoba te drugih subjekata. Saborski zastupnici također bi trebali raspraviti i predložene zakone o otpadu i zaštiti zraka.

SLAVONSKI BROD - Hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih branitelja danas je u Slavonskom Brodu dodijeljeno 98 novih stanova. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor tom je prigodom izrazila nadu kako će novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja ubrzati rješavanje stambenih pitanja tih ljudi. Istaknula je kako je stambena skrb jedna od najvećih teškoća koja se vidi i u njezinu gotovo jednogodišnjem mandatu.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) Vladi je uputila prijedlog s dinamikom povrata duga umirovljenicima kroz sedam godina, a u kojem traži dodatne dionice i imovinu za umirovljenički fond. Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja kazao je da su dionice, koje je Vlada ponudila da uđu u budući fond za obeštećenje umirovljenika, kvalitetne, ali nedostatne. Dodao je kako predstavnici umirovljenika očekuju da će o tom prijedlogu tijekom ovoga tjedna raspraviti s premijerom Sanaderom.

ZAGREB - Za Nacionalni program zaštite potrošača država će u iduće dvije godine iz svog proračuna ukupno izdvojiti oko 4,5 milijuna kuna, navodi se u Programu što ga je danas utvrdila hrvatska Vlada. Osim iz proračuna, za financiranje tog programa postoje i sredstva predviđena CARDS projektom u iznosu od 9,4 milijuna kuna. Nacionalni program za razdoblje 2005.-2006. naglasak stavlja na jačanje razine zaštite potrošača u desetak područja, poput javnih i zdravstvenih usluga sigurnosti proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙