FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stjepan Krajačić izabran za novog predsjednika SUH-a

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Za novog predsjednika Sindikataumirovljenika Hrvatske (SUH) na današnjoj je skupštini izabran StjepanKrajačić, dok će dosadašnji predsjednik Ivan Nahtigal biti jedan odčetiri potpredsjednika sindikata i bavit će se mirovinskim pitanjima,odlučili su povjerenici SUH-a.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Za novog predsjednika Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) na današnjoj je skupštini izabran Stjepan Krajačić, dok će dosadašnji predsjednik Ivan Nahtigal biti jedan od četiri potpredsjednika sindikata i bavit će se mirovinskim pitanjima, odlučili su povjerenici SUH-a.

U izvješću o radu Sindikata u protekle dvije godine, Nahtigal je istaknuo kako sporazum između HDZ-a i HSU-a sadrži sve ključne ciljeve Sindikata umirovljenika te je ocijenio kako je u kratkom roku učinjeno puno u ostvarivanju onoga što je dugo izgledalo kao teško ostvariv cilj, poput usklađivanja mirovina s porastom plaća ili uvrštavanja dodatka od 100 kuna i 6 posto u mirovinsku osnovicu.

Nahtigal je rekao kako je prethodna Vlada u prvom dijelu svog mandata učinila pomak u položaju umirovljenika povećanjem mirovina od 0,5 do 20 posto, ali je na kraju mandata "bila potrošena volja" te Vlade za otklanjanje i drugih nezakonitih i nepravednih loših rješenja.

"Značajno je da je ova Vlada izričito i djelatno priznala Odluku Ustavnog suda nakon niza vlada koje su tu odluku negirale ili ignorirale. Time je otvoren put za konačno rješavanje problema nezakonitog usklađivanja mirovina u razdoblju od rujna 1993. do prosinca 1998. godine i obeštećenja umirovljenika na način koji je u gospodarskim uvjetima jedino realno moguć", rekao je Nahtigal.

Usklađivanje mirovina s porastom plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj najbolji je dosadašnji rezultat položaja umirovljenika jer je prekinut trend stalnog zaostajanja mirovina i ostvarena perspektiva postupnog povećanja mirovina", ocijenio je Nahtigal. Dodao je kako su mirovine nakon prvog polugodišta rasle 4 posto iako je Vlada pokušala, pozivajući se na Svjetsku banku i MMF, mirovine uskladiti sporazumno samo s realnim rastom plaća.

Nahtigal je odao priznanje Vladi što je u mirovinu uključila dodatak od 100 kuna i 6 posto, istaknuvši istodobno kako Vlada još nije predložila Saboru zakonsku odredbu o izvanrednom godišnjem povećanju mirovina za postotak BDP-a u prethodnoj godini o čemu ovisi ostvarenje zajedničkih cilja HDZ-a i HSU-a da prosječna mirovina u siječnju iznosi 50 posto prosječne plaće

Na skupštini SUH-a bili su i pomoćnica ministrice u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Vesna Širanović i predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙