FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 2. prosinca

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 2. prosinca.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 2. prosinca.

SAMOBOR - Udruga računovodstvenih ureda grada Zagreba i Zagrebačke županije organizira prvi forum "Poduzetnici, računovođe i poreznici: kako se pripremiti za ulazak u EU?". Po najavama organizatora, na forumu se očekuje rasprava o izvorima financiranja i programima pomoći u prilagođavanju poreznih propisa propisima u Europskoj uniji o čemu će govoriti predstavnici ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, financija i europskih integracija te Instituta za javne financije (10,00 sati, Kino dvorana Samobor).

ZAGREB - U organizaciji Stalnog izabranog sudišta Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske arbitražne udruge održat će se 12. hrvatski arbitražni dani. Tijekom tog dvodnevnog skupa, o arbitraži i arbitražnom pravu govorit će domaći i strani stručnjaci. Prvog dana skupa teme su ugovor o arbitraži, arbitraža i mirenje (9,00 sati, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Agencija za zaštitu okoliša, u povodu Dana Agencije, predstavit će dosadašnje rezultate svoga rada. Agenciju je u lipnju 2002. osnovala hrvatska Vlada, a među zadaćama Agencije su i prikupljanje i objedinjavanje podataka o okolišu na razini države, obrađivanje podataka, vođenje baza podataka o okolišu, praćenja stanja okoliša i izvješćivanje o okolišu (12,00 sati, Hrvatska obrtnička komora, Ilica 49).

ZAGREB - Nakladno-istraživački zavod Politička kultura i zagrebački Ekonomski fakultet predstavit će knjigu Ive Družića "Resursi i tržišta hrvatskog gospodarstva". O knjizi će govoriti dekan Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović, recenzenti i autor (12,00 sati, Ekonomski fakultet - dvorana 3, Kennedyev trg 6).

RIJEKA - Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) - Županijske komore Rijeka na kojoj će biti predsjednik HGK-e Nadan Vidošević. Na sjednici će Županijskoj komori biti dodijeljen certifikat ISO 9001:2000. (Bulevar oslobođenja 23, 13 sati).

ZAGREB - Iduće će se godine promijeniti formula za usklađivanje mirovina, struja će najvjerojatnije poskupiti za najavljenih 10 posto, Lastovo će se proglasiti parkom prirode, donijet će se plan smanjenja broja javnih i državnih službenika, ali se i zaposliti novih 400 učitelja stranih jezika, tek su neke od mjera koje Vlada najavljuje u Pred-pristupnom ekonomskom programu (PEP) 2005.-2007. Prvi hrvatski PEP upućen na ocjenu Europskoj komisiji sadrži četiri dijela - glavna ekonomska kretanja, makroekonomski program, javne financije, strukturne reforme. Iz podataka u PEP-u može se također isčitati da se nominalni BDP u ovoj godini procjenjuje na 204,5 milijardi kuna, uz stopu rasta od 3,9 posto ove godine, dok bi iduće godine BDP rastao 4,4 posto. Godišnji rast bruto plaća procjenjuje se na 5 posto, a rast broja zaposlenih na 1,8 posto godišnje do 2007. Strukturne pak reforme koje se najavljuju odnose se na privatizaciju, energetiku, promet i veze, poljoprivrednu politiku, reformu pravosuđa, obrazovanje, te posebice na sustav socijalne sigurnosti, zdravstveni sustavu, itd.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u listopadu ove godine ostao na istoj razini kao u rujnu, dok je prema listopadu prošle godine smanjen za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2003. godini broj zaposlenih u listopadu je bio 1,8 posto manji. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove godine veća je za 5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

ZAGREB - Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju listopada bile su za četiri posto veće u odnosu na mjesec ranije te sedam posto veće nego u listopadu prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom su u prerađivačkoj industrije zalihe gotovih industrijskih proizvoda bile 4,4 posto veće nego u rujnu te 7,5 posto veće nego u listopadu lani. Najveći rast zaliha u sklopu prerađivačke industrije zabilježen je kod proizvodnje hrane i pića, za 14,2 posto prema rujnu te u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti, za 11,7 posto. Istodobno, najveće smanjenje zaliha evidentirano je u proizvodnji duhanskih proizvoda i to za 32,6 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙