FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do kraja tjedna bit će ispitani svjedoci o nesreći u Brodotrogiru

SPLIT, 1. prosinca 2004. (Hina) - Do kraja tjedna trebali bi bitiispitani svi svjedoci u istrazi o radnoj nesreći u Brodotrogiru, ukojoj su 9. studenog poginula četvorica radnika, i nakon toga donesenaodluka o puštanju petorice optuženika iz pritvora, potvrdio jeistražni sudac Marko Brdar.
SPLIT, 1. prosinca 2004. (Hina) - Do kraja tjedna trebali bi biti ispitani svi svjedoci u istrazi o radnoj nesreći u Brodotrogiru, u kojoj su 9. studenog poginula četvorica radnika, i nakon toga donesena odluka o puštanju petorice optuženika iz pritvora, potvrdio je istražni sudac Marko Brdar.

Voditelj objekta IN-MONT-a u Splitu Frank Mirošević danas je u svojem iskazu, kako se doznaje, govorio o pojedinostima koordinacije rada s odgovornim osobama Brodotrogira i provedbe mjera zaštite na radu, jer je najvjerojatniji uzrok tragedije upravo pogrješka u organizaciji radnog postupka.

Djelatnici IN-MONT-a, naime, počeli su rezati brodski lim s vanjske umjesto s unutarnje strane dok su se u utrobi broda nalazila četvorica radnika koja su čišćenjem oplate trebala pripremiti rezanje.

Istražni je sudac jučer popodne ispitao i predsjednika Uprave Brodotrogira Matea Tramontanu, no o sadržaju ispitivanja svjedoka radi istrage nije mogao ništa reći.

Tramontana je danas otputovao u Moskvu radi sklapanja novih poslova, a kako se doznaje od izvora na sudu, istražnom je sucu dao objašnjenja o radnom procesu.

Rekao je da kao direktor nema izravnu obvezu nadzirati rad i okolnosti u kojima se obavlja posao. Nadzor provodi voditelj objekta, a u vrijeme nesreće to je bio Silvio Marović, koji je u pritvoru, i koji izvješće podnosi direktoru sektora remonta.

S kooperantima korčulanskog IN-MONT-a do sada nije bilo teškoća, kazao je Tramontana istražnom sucu.

Inspekcija rada često provodi nadzore u Brodotrogiru i nikada nije našla teže povrede propisa o zaštiti na radu, rekao je, a na upit istražnog suca postoji li u tvrtki dokumentacija s opisima radnih mjesta, pravima i dužnostima radnika, Tramontana je odgovorio niječno.

Na brodu "Atlantik Frigo", koji je na remontu u trogirskom brodogradilištu, 9. studenog gušenjem u dimu i otrovnim plinovima nastalim zapaljenjem izolacijske pur-pjene poginuli su Ante (45) i njegov sin Josip (18) Vržina iz Kaštel Štafilića te njegovi vršnjaci Danijel Marjanović iz Okruga Gornjeg i Ante Šamija iz Kaštel Kambelovca.

Zbog sumnje da su počinili kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te zbog mogućeg utjecaja na svjedoke pritvoreni su Silvio Marović (38) iz Splita, voditelj objekta, Petar Modrić (55) iz Trogira, poslovođa na Odjelu brodomontera, Ante Tomaš (49) iz Splita, voditelj pogona trupa, Mate Milišić (61) iz Trogira, voditelj Odjela antikorozivne zaštite, te Mile Kodžoman (54) iz Hrvaca, strojobravar kooperantske tvrtke IN-MONT-a iz Korčule, koji je osumnjičen za kažnjivo djelo općeopasna čina.

Sutra bi trebao svjedočiti i vlasnik kooperantske tvrtke Bubis-M-a u kojoj su bila zaposlena trojica poginulih 18-godišnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙