FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STRAH HRVATSKE OD NEGATIVNOG IZVJEŠĆA CARLE DEL PONTE

LJUBLJANA,22. studenog(Hina) - U Hrvatskoj postoji izrazita bojazan, pai strah, od eventualnog negativnog izvješća Carle del Ponte o suradnjiZagreba sa ICTY-jem jer je od njena izvješća Vijeću sigurnosti UN-aovisan hrvatski put u Europsku uniju, piše u ponedjeljak ljubljansko"Delo".
LJUBLJANA,22. studenog(Hina) - U Hrvatskoj postoji izrazita bojazan, pa i strah, od eventualnog negativnog izvješća Carle del Ponte o suradnji Zagreba sa ICTY-jem jer je od njena izvješća Vijeću sigurnosti UN-a ovisan hrvatski put u Europsku uniju, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

"Njeno je izvješće postalo noćna mora hrvatske diplomacije jer je od mišljenja koje će ona predstaviti u New Yorku ovisna brzina hrvatskog puta u Europsku uniju", piše vodeći slovenski list, dodajući da je del Ponte do sada obično u Zagrebu Hrvatsku "štedila" dok je prema njoj u svojim nastupima pred međunarodnim forumima najčešće bila "izuzetno kritična" i da je napetost u Hrvatskoj utoliko veća što sutra istječe i rok koji je ona sredinom listopada postavila hrvatskoj vladi u vezi s uhićenjem generala Gotovine.

Ovoga puta detalji njena izvješća nisu došli u javnost, ali bi neslužbeno obećanje da će Gotovina biti uhićen do 23. studenoga moglo djelovati kao bumerang jer bi spominjanjem toga u svom izvješću Carla del Ponte stavila u vrlo neugodan položaj premijera Sanadera, piše "Delo". List navodi da hrvatska vlada zato ovih dana provodi vrlo intenzivno lobiranje kako bi se eventualne kritike ublažile, a u vidu ima tri scenarija kako će se stvar isteći.

"Bude li izvješće pozitivno, više neće biti zapreka da se odredi precizan datum za početak pregovora s EU-om. Ako izvješće bude nešto između pozitivnog i negativnog, onda će Hrvatska isto tako dobiti zeleno svjetlo jer ju podržava dosta utjecajnih članica EU-a na čelu s Njemačkom. Treći, crni scenarij, bio bi vrlo negativno izvješće zbog kojega bi Unija odgodila početak pregovora. Hrvatski diplomati očekuju da se zadnji scenarij neće ostvariti s obzirom na nedavnu pozitivnu ocjenu predsjednika haaškog suda Teodora Merona. Po uvjerenju poznavatelja hrvatske politike glavna je zapreka za uhićenje generala Gotovine strah od negativne reakcije u javnosti", napominje se u članku ljubljanskog lista.

(Hina) xfl yakoz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙