FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KONGRES SAD-A POKREĆE NOVU KAMPANJU ZA IZUZEĆE AMERIKANACA OD NADLEŽNOSTI ICC-A

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Kongres SAD-a pokrenuo je novinapad na Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) zaprijetivši da ćeuskratiti pomoć zemljama koje su odbile zajamčiti imunitetdržavljanima SAD-a u odnosu na ICC, piše londonski The Guardian odsubote.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Kongres SAD-a pokrenuo je novi napad na Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) zaprijetivši da će uskratiti pomoć zemljama koje su odbile zajamčiti imunitet državljanima SAD-a u odnosu na ICC, piše londonski The Guardian od subote.

Po podacima Guardiana, Washington je do sada uskratio oko 50 milijuna dolara vojne pomoći za više od 30 zemalja, među kojima je i Hrvatska, a koje su odbile potpisati sporazum o neizručenju. No, i one i više od 40 drugih zemalja odupiru se američkim zahtjevima tvrdeći da bi sporazum o imunitetu američkih državljana pred ICC-jem bio u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i njihovim međunarodnim obvezama, piše britanski list.

Prema amandmanu na prijedlog američkog proračuna za 2005., a koji je prošlog tjedna predložio George Nethercutt, republikanski kongresmen iz države Washington, bilo bi zabranjeno dodjeljivati pomoć iz fonda za gospodarsku potporu onoj vladi koja je stranka ICC-a, a nije potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu.

Guardian piše da bi Nethercuttov amandman mogao ugroziti 8,5 milijuna dolara namijenjenih Irskoj za jačanje sjevernoirskog mirovnog procesa. Međutim, on će uglavnom pogoditi zemlje u razvoju kao što su Ekvador, Peru, Južnoafrička Republika i karipske zemlje.

"To je novac koji bi išao za prevenciju HIV-a/AIDS-a i obrazovanje. To bi moglo otežati zemljama da se odupru ovoj invaziji na njihove nacionalne zakone", rekao je William Pace, čelnik Koalicije za ICC, mreže nevladinih organizacija, u izjavi za Guardian.

Washington tvrdi da je 96 zemalja potpisalo sporazume o neizručenju, ali da su neki zadržani u tajnosti na zahtjev potpisnika koji su zabrinuti kako će reagirati njihova domaća javnost, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙