FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: REAKCIJE IZ BRUXELLESA NA IZVJEŠĆE CARLE DEL PONTE

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - U Bruxellesu je primljeno sodobravanjem što je glavna tužiteljica suda u Haagu Carla del Pontenaglasila da se Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori nećeotvoriti vrata u NATO-ov program Partnerstvo za mir, kao što niHrvatskoj nema članstva u Europskoj Uniji bez potpune suradnje sHaaškim sudom, izvješćuje u srijedu Alen Legović za postaju DeutscheWelle.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - U Bruxellesu je primljeno s odobravanjem što je glavna tužiteljica suda u Haagu Carla del Ponte naglasila da se Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori neće otvoriti vrata u NATO-ov program Partnerstvo za mir, kao što ni Hrvatskoj nema članstva u Europskoj Uniji bez potpune suradnje s Haaškim sudom, izvješćuje u srijedu Alen Legović za postaju Deutsche Welle.

Glasnogovornica Europske komisije ocijenila je da je poruka haaške tužiteljice jasna te da će se Europska komisija zalagati za uvjetovanje integracije zemalja regije u Europu punom suradnjom s Haaškim sudom, dok je nizozemski ministar za europska pitanja Atzo Nicolai, poručio kako je nezamislivo otvarati pregovore o ulasku u Europsku Uniju ili europske integracije bez riješene suradnje s Haaškim sudom, navodi Legović u prilogu o reakcijama na izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a.

"Posebno je na odjek u Bruxellesu naišla izjava u dijelu gdje del Ponte govori o dobro organiziranoj mreži koja je moćnija od dijela vlasti koji je iskreno spreman na suradnju", jer će ona biti pokazatelj kojim će se koristiti Europska Unija pri odlučivanju o tome da li je vrijeme za određivanje datuma početka pregovora o članstvu s Hrvatskom, nastavlja Legović.

"Neke zemlje članice zaista zagovaraju otvaranje pregovora, jer strahuju od kontraproduktivnog otezanja ne samo za Hrvatsku već i za cijelu regiju, a to je potvrdila i glasnogovornica u Vijeću ministara Europske Unije. Međutim većina zemalja smatra da bez ocjene o potpunoj suradnji neće biti značajnih koraka naprijed. Predstavnici Unije vrlo dobro su primili na znanje upozorenje Carle del Ponte da bi svako popuštanje oko suradnje zemalja regije s Haaškim tribunalom značilo da međunarodna zajednica diže ruke od pravde", napominje Legović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙