FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HUMAN RIGHTS WATCH O SLUČAJU BLEČIĆ

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Priča o oduzetom stanarskom pravuKristini Blečić nije završila presudom Europskog suda za ljudska pravajer pitanje stanarskih prava i razliku zakonitog od moralnog otvaraorganizacija Human Rights Watch, izvješćuje postaja Glas Amerikepovodom priopćenja te organizacije u kojem se Europski sud za ljudskaprava poziva da preispita svoju presudu u slučaju Kristine Blečić.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Priča o oduzetom stanarskom pravu Kristini Blečić nije završila presudom Europskog suda za ljudska prava jer pitanje stanarskih prava i razliku zakonitog od moralnog otvara organizacija Human Rights Watch, izvješćuje postaja Glas Amerike povodom priopćenja te organizacije u kojem se Europski sud za ljudska prava poziva da preispita svoju presudu u slučaju Kristine Blečić.

Kristina Blečić je srpnju 1991. godine napustila stan u Zadru u kojem je uživala stanarsko pravo a u Zadar se vratila u svibnju 1992. godine, no sud u Zadru joj je u međuvremenu oduzeo stanarsko pravo. U siječnju 1994. godine žalba Kristine Blečić na presudu je odbačena, a 1995. i 1999. je Vrhovni sud RH potvrdio presudu. Sud u Strasbourgu je 2004. godine zaključio da su sve odluke sudova u Hrvatskoj u punom suglasju s domaćim zakonima, te da u ovom slučaju nije povrijeđena Konvencija o ljudskim pravima. Human Rights Watch u priopćenju poziva Veliko vijeće Suda za ljudska prava da prihvati žalbu Kristine Blečić od 25. listopada ove godine te da ponovno razmotri slučaj.

Organizacija Human Rights Watch poziv za reviziju legalnog u korist moralnog temelji na činjenici da je stanarsko pravo oduzimano uglavnom Srbima te da je ratno stanje kao opravdan razlog odlaska vlasnika stanarskog prava iz stana priznavano samo Hrvatima, izvješćuje Lada Stipić-Niseteo za Glas Amerike.

Prema pravilima Europskog suda za ljudska prava sve se tužbe podnose sudu šest mjeseci nakon domaćih presuda no kako je u Hrvatskoj "glavnina stanarskih prava oduzeta prije 1996. godine malo je izgleda da bilo kakav sličan slučaj dođe pred ovaj sud", stoji, među ostalim, u priopćenju Human Rights Watcha, prenosi VOA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙