FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KRITIKE HAAŠKE TUŽITELJICE I EUROPSKE PERSPEKTIVE HRVATSKE

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Nade Hrvatske da će otkloniti svojimidž zemlje obilježene balkanskim ratovima devedesetih godinanarušene su izvješćem Vijeću sigurnosti UN-a glavne tužiteljicehaaškog suda Carle Del Ponte u kojem je ona iznijela dvojbe gledeozbiljnosti hrvatskih napora da se uhiti generala Antu Gotovinu, pišeu srijedu International Herald Tribune.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Nade Hrvatske da će otkloniti svoj imidž zemlje obilježene balkanskim ratovima devedesetih godina narušene su izvješćem Vijeću sigurnosti UN-a glavne tužiteljice haaškog suda Carle Del Ponte u kojem je ona iznijela dvojbe glede ozbiljnosti hrvatskih napora da se uhiti generala Antu Gotovinu, piše u srijedu International Herald Tribune.

Kritike Carle Del Ponte, premda nisu bile tako oštre kao što su se pribojavali neki dužnosnici hrvatske vlade, mogle bi, kako se ocjenjuje, postaviti pitanje hrvatskih perspektiva za članstvo u Europskoj uniji, piše list te navodi da diplomati zapadnih zemalja u Zagrebu ocjenjuju kako se u izvješću Carle Del Ponte sugerira da postoji iskrena spremnost hrvatske vlade na suradnju sa sudom, no da bi kritike mogle utjecati na to da članice EU-a teže donesu odluku o datumu za početak pregovora o članstvu s Hrvatskom.

Očekuje se da će na sastanku Europskog vijeća u prosincu Njemačka podržati Hrvatsku, no da će Velika Britanija i Nizozemska biti među zemljama koje će braniti autoritet suda u Haagu, piše list i napominje da je nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj prije objave izvješća Lionel Veer rekao da će biti "teško postići jednoglasnu odluku ako će izvješće biti negativno".

Izvješće Carle Del Ponte ocjenjuje se i kao udaraca vladajućoj stranci, HDZ-u, koja od dolaska na vlast zastupa stajalište da je izručenje osumnjičenih Haagu cijena koja se mora platiti za ulazak Hrvatske u EU i NATO, napominje, među ostalim, list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙