FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH I DALJE IZVAN "PARTNERSTVA ZA MIR"

SARAJEVO,24. studenoga 2004.(Hina) - Nakon izvješća Carle del PonteVijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji zemalja s područjabivše Jugoslavije s Haaškim tribunalom, Bosna i Hercegovina po svemusudeći ostala je bez ikakvih izgleda da na ministarskom sastankuNATO-a 9. prosinca dobije poziv za priključenje programu "Partnerstvoza mir", piše u srijedu sarajevski tisak.
SARAJEVO,24. studenoga 2004.(Hina) - Nakon izvješća Carle del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji zemalja s područja bivše Jugoslavije s Haaškim tribunalom, Bosna i Hercegovina po svemu sudeći ostala je bez ikakvih izgleda da na ministarskom sastanku NATO-a 9. prosinca dobije poziv za priključenje programu "Partnerstvo za mir", piše u srijedu sarajevski tisak.

"Jasno nam je rečeno da bez pune suradnje s Tribunalom u Den Haagu nema daljeg napretka u integraciji u Europsku uniju i NATO", izjavio je ministar obrane BiH Nikola Radovanović nakon povratka iz Bruxellesa gdje je bio nazočan na sastanku ministara obrane zemalja-članica Europske unije.

Kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz", Radovanović je kazao kako je neizvjesno hoće li BiH uopće biti pozvana poslati predstavnika na predstojeći ministarski sastanak NATO-a.

BiH je već ranije dobila odbijenicu za primanje u "Partnerstvo za mir" na summitu NATO-a održanom u lipnju u Istambulu a temeljni razglog za to bila je činjenica da vlasti te zemlje odnosno Republike Srpske nisu učinile ništa kako bi se uhitilo najtraženije ratne zločince poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Najviši dužnosnici Republike Srpske nakon izvješća Carle del Ponte iskazali su veliku zabrinutost zbog mogućih sankcija kojima bi međunarodna zajednica kaznila taj entitet.

Predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je u istupu na BHT 1 u utorak navečer kako je iznimno zabrinut zbog mogućih kazni.

On je ustvrdio kako vlasti tog entiteta uključujući i policiju čine sve ne bi li otkrili gdje se kriju haaški bjegunci istaknuvši kako se uspješnost tih akcija ne bi smjela vezati za određene datume poput 9. prosinca.

Premijer RS Dragan Mikerević izjavio je pak kako će rad entitetskih institucija "biti ugrožen" ne predaju li se bar neki od bjegunaca do 9. prosinca.

I Čavić i Mikerević još su jednom ustvrdili kako nema dokaza da se bilo tko od optuženika za kojima traga ICTY skriva na području RS no britanski veleposlanik u BiH Ian Cliff koji je boravio u Banjoj Luci upravo u vrijeme kada je Del Ponte govorila pred Vijećem sigurnosti takve je navode doveo u pitanje. On je novinarima kazao kako "ne vjeruje da se nitko od haaških optuženika ne krije u RS".

"Ako ne dođe do ispunjenja obveza prema Haaškom tribunalu do 9. i 10. prosinca... pokazat će se da u RS postoji problem u sustavu. Taj se problem mora otkloniti", kazao je brtanski diplomat.

I Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) upozorio je kako je međunarodna zajednica suglasna da da vlasti RS nisu pružile čak ni informaciju koja bi pomogla privođenju optuženih za ratne zločine a pogotovu je izostala bilo kakva konkretna akcija.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown ranije je upozorio zastupnike u parlamentu RS kako odluka o tome hoće li oni sudjelovati u raspravama o promjenama ustava koje slijedeće naredne godine ovisiti isključivo o suradnji s ICTY.

Jedna od mogućih posljedica po RS, kako pretpostavljaju lokalni mediji, mogla bi biti ukidanje entitetskog ministarstva unutarnjih poslova i to već do kraja godine.

Posebno povjerenstvo kojem je na čelu bivši belgijski premijer Wilfried Martens do tada treba predložiti model preustroja policijskih snaga u BiH koji bi vjerojatno bio temeljen na pet regionalnih središta i donio punu integraciju sadašnje policije podijeljene entitetskim granicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙