FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Parlamentu RS u ravnopravnoj uporabi dva pisma i tri jezika

BANJA LUKA, 1. prosinca 2004. (Hina) - Narodna skupština RepublikeSrpske usvojila je na svom trodnevnom zasjedanju koje je u tijekuizmijenjeni Poslovnik o radu, koji je usklađen s ustavnim amandmanimao konstitutivnosti naroda u Republici Srpskoj, prema kojemu su sadasva tri jezika u ravnopravnoj službenoj uporabi.
BANJA LUKA, 1. prosinca 2004. (Hina) - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na svom trodnevnom zasjedanju koje je u tijeku izmijenjeni Poslovnik o radu, koji je usklađen s ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda u Republici Srpskoj, prema kojemu su sada sva tri jezika u ravnopravnoj službenoj uporabi.

Poslovnik propisuje da su službeni jezici u Parlamentu RS "oni kojima govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati", a da su službena pisma ćirilica i latinica. Do novog Poslovnika službeni jezik u parlamentu RS bio je srpski, a pismo ćirilica.

Po novom Poslovniku precizirano je da Narodna skupština ima predsjednika i dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda.

Zanimljivo je da se izmijenjenim Poslovnikom uskraćuje se dnevnica zastupnicima koji nazoče zasjedanjima Narodne skupštine, ali ne glasuju. Također je za sve zastupnike predviđena mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Skupštini, što je do sada bila privilegija rezervirana isključivo za profesionalne zastupnike u Parlamentu RS. Riječ je o izabranim zastupnicima koji nisu bili stalno zaposleni negdje drugdje, a sada je ta mogućnost otvorena i onima koji su zaposleni no žele raskinuti radni odnos s dosadašnjom tvrtkom i zasnovati sa Skupštinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙