FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČAVIĆ: RS MOŽE OČEKIVATI I SANKCIJE

BANJA LUKA, 24. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike SrpskeDragan Čavić upozorio je, nakon izvješća glavne tužiteljice haškogtribunala Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, na mogućnost dameđunarodna zajednica poduzme stanovite sankcije prema institucijamaodnosno pojedincima u RS, u priopćenju objavljenom iz Uredapredsjednika RS u srijedu kasno poslijepodne.
BANJA LUKA, 24. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić upozorio je, nakon izvješća glavne tužiteljice haškog tribunala Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, na mogućnost da međunarodna zajednica poduzme stanovite sankcije prema institucijama odnosno pojedincima u RS, u priopćenju objavljenom iz Ureda predsjednika RS u srijedu kasno poslijepodne.

"Iako predsjednik RS smatra da sankcije ne doprinose poboljšanju stanja već u pravilu proizvode krizu institucija i političku krizu, izvjesno je da dio međunarodne zajednice ne misli tako", ističe se u priopćenju kojim se komentira izvješće Carle del Ponte.

Čavić tvrdi da nije u potpunosti točna konstatacija da se radi samo o deklarativnoj spremnosti vlasti RS za suradnju s Tribunalom u Haagu, jer je uspostavljen operativni kontinuitet radnji nadležnih organa RS s ciljem otkrivanja i uhićenja optuženih za ratne zločine.

"Može se konstatirati da izvješće glavne tužiteljice još više otežava položaj RS u odnosima s međunarodnom zajednicom i već je izvjesno da će se u narednom razdoblju međunarodni pritisak još više pojačati s posljedicama koje će izravno ovisiti od djelotvornosti vlasti u RS u pronalaženju i uhićenju optuženih za ratne zločine", navodi se u komentaru.

Predsjednik Čavić naglašava da neke kvalifikacije iz izvješća glavne tužiteljice anticipiraju budući odnos prema procesuiranju ratnih zločina.

U tom smislu se izdvajaju konstatacije da je većina optuženih u Srbiji, ali da se dio njih nalazi u BiH i periodično prelazi iz Srbije i Crne Gore u BiH i obratno, da u Republici Srpskoj postoji mreža za potporu skrivanja haaških optuženika, da vlasti u RS devet godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu nisu uhitile niti jednog optuženika, te da su sustavne slabosti ugrađene u strukture za provođenje zakona i sigurnosne strukture u BiH, a osobito u RS.

U priopćenju se ističu poduzete reforme u sustavu sigurnosti, obrane, obavještajne službe, poreznog i pravosudnog sustava i granične službe te se ocjenjuje da to nije dobilo odgovarajuću težinu u izvješću.

Čavić također naglašava da je RS ponudila suradnju u svim aspektima međunarodnim snagama u BiH i vlastima SCG na svim razinama.

Uz to se ističe da i kod dijela vlasti u SCG ne postoji potpuna spremnost za operativnu suradnju sa nadležnim institucijama RS "uglavnom zbog političkih problema koji postoje u SCG", iako je, kaže se, "to poboljšano nakon nekoliko susreta na najvišoj razini vlasti RS i Srbije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙