FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Serry: NATO ostaje u BiH

SARAJEVO,30. studenoga 2004.(Hina) - Pomoćnik Glavnog tajnika NATO-azadužen za mirovne operacije Robert Serry izjavio je u utorak da ćeAlijansa nastaviti djelovati u Bosni i Hercegovine i pružati uz ostalopomoć privođenju optuženih za ratne zločine, bez obzira na predstojećuprimopredaju ovlasti između SFOR-a i snaga Europske unije (EUFOR).Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown istodobno je ponovno upozoriona problem privođenja haških optuženika.
SARAJEVO,30. studenoga 2004.(Hina) - Pomoćnik Glavnog tajnika NATO-a zadužen za mirovne operacije Robert Serry izjavio je u utorak da će Alijansa nastaviti djelovati u Bosni i Hercegovine i pružati uz ostalo pomoć privođenju optuženih za ratne zločine, bez obzira na predstojeću primopredaju ovlasti između SFOR-a i snaga Europske unije (EUFOR). Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown istodobno je ponovno upozorio na problem privođenja haških optuženika.

"NATO ne odlazi iz BiH", kazao je Serry u Sarajevu na konferenciji za novinstvo. On je dodao da će stožer Alijanse, koji će od 2. prosinca djelovati u BiH, imati jasno definirane zadaće potpore nastavku reformi obrane, privođenja optuženih za ratne zločine i borbe protiv terorizma.

Oko 150 časnika iz zemalja-članica NATO-a koliko će ih činiti stožer u Sarajevu treba, među ostalim, pomoći da BiH što prije postane članicom "Partnerstva za mir".

Veleposlanik Serry ponovio je međutim da se to neće dogoditi prije ispunjenja "poznatih uvjeta".

Članstvo BiH u "Partnerstvu za mir" NATO je ranije ove godine jasno uvjetovao privođenjem pravdi najtraženijih haških bjegunaca - Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Robert Serry je kazao da će međunarodna zajednica nastaviti lov na njih dvojicu no istodobno je istaknuo da je primarna odgovornost za njihovo privođenje na vlastima BiH odnosno Republike Srpske.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown još jednom je u utorak upozorio da postoje jasni dokazi da vlasti tog entiteta ne samo da nisu učinile ništa na privođenju ovih optuženika nego su im, baš kao i one u Beogradu, godinama pružale utočište.

Najnoviji dokaz za to ponudio je sarajevski "Dnevni avaz" koji je objavio presliku Mladićeva osobnog vojnog evidencijskog kartona.

Iz tog dokumenta se vidi da je on sve do jeseni 2001. godine uredno vođen kao pripadnik Vojske Jugoslavije dok ga je Vojska Republike Srpske na popisu svojih djelatnih osoba vodila sve do ljeta 2002. godine.

"Činjenica da je do prije samo dvije godine odnos Vojske RS s Ratkom Mladićem bio odnos poslodavca i zaposlenika je skandalozna i ukazuje na flagrantno nepoštivanje daytonskih obveza i obveza prema Međunarodnom tribunalu u Den Haagu", stoji u Ashdownovoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Visoki predstavnik za BiH drži da je to ključni dokaz o postojanju "sustavnih institucionalnih slabosti" koje postoje u policiji i vojsci RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙