FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN ODOBRIO DA MIROVNU MISIJU U BIH PREUZME EU

NEW YORK, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-ajednoglasno je u ponedjeljak usvojilo rezoluciju kojom ćezapovjedništvo nad mirovnom misijom u BiH iz ruku NATO-a u prosincupreći pod okrilje Europske unije.
NEW YORK, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u ponedjeljak usvojilo rezoluciju kojom će zapovjedništvo nad mirovnom misijom u BiH iz ruku NATO-a u prosincu preći pod okrilje Europske unije.

Odobrenje Vijeća sigurnosti bilo je potrebno da bi Njemačka, prema svom ustavu, mogla sudjelovati u toj misiji, kazao je zamjenik njemačkog veleposlanika pri UN-u Wolfgang Trautwein.

Trautwein je dodao da će njemački parlament do kraja ovog mjeseca usvojiti zakon kojim se podupire sudjelovanje njemačkih snaga u misiji EU-a u BiH.

NATO-ove mirovne snage raspoređene u BiH nakon Daytonskog sporazuma brojile su više od 60.000 vojnika, ali su sada smanjene na 7.000 i Sjevernoatlantski savez bi Europskoj uniji trebao predati zapovjedništvo nad tom misijom 2. prosinca.

No, čak i nakon predaje zapovjedništva NATO će ostati prisutan u BiH kroz svoje stožerne jedinice u Sarajevu, kaže se u rezoluciji Vijeća sigurnosti.

Primarna odgovornost u provođenju Daytonskog sporazuma, ističe se u rezoluciji Vijeća sigurnosti, i dalje je u rukama vlasti BiH, dok će spremnost međunarodne zajednice da pomaže u obnovi te zemlje ovisiti u tome kako će bosanske vlasti ispunjavati svoje obveze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙