FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: NATO I EUFOR DJELOVAT ĆE ZAJEDNIČKI NA OČUVANJU MIRA

SARAJEVO,23. studenog(Hina) - NATO i vojna misija Europske unije uBosni i Hercegovini (EUFOR) djelovat će zajednički na održanjustabilnosti u toj zemlji i pomagat će njene napore da što prijepostane članicom euroatlanskih integracija, najavili su u utorak uSarajevu sadašnji zapovjednik SFOR-a američki general Steven Schook ibritanski general David Leakey, koji će 2. prosinca preuzetizapovjedništvo nad oko sedam tisuća vojnika EUFOR-a.
SARAJEVO,23. studenog(Hina) - NATO i vojna misija Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) djelovat će zajednički na održanju stabilnosti u toj zemlji i pomagat će njene napore da što prije postane članicom euroatlanskih integracija, najavili su u utorak u Sarajevu sadašnji zapovjednik SFOR-a američki general Steven Schook i britanski general David Leakey, koji će 2. prosinca preuzeti zapovjedništvo nad oko sedam tisuća vojnika EUFOR-a.

General Schook, koji će biti i na čelu posebnog stožera NATO-a u Sarajevu što također počinje funkcionirati sa završetkom misije SFOR-a, ocijenio je na konferenciji za novinstvo, održanoj zajedno sa zapovjednikom EUFOR-a, kako je u proteklih devet godina postigut izniman uspjeh u provedbi Daytonskog sporazuma i učvršćenju mira u BiH.

Od prosinca 1995. godine, kada je u BiH poslano oko 60 tisuća vojnika NATO-a sa zadaćom osiguranja mira i provedbe Daytonskog sporazuma, u toj zemlji je služilo više od pola milijuna vojnika iz 42 države.

Ta je misija, po riječima generala Schooka, bila uspješna i Alijansa ju je odlučila okončati, no NATO će zadržati svoju prisutnost u BiH i imati vodeću ulogu u nastavku reformi obrane, privođenju osumnjičenih za ratne zločine i borbi protiv terorizma.

General Leakey kazao je pak kako će vojnici pod njegovim zapovjedništvom imati još širi mandat od SFOR-a, jer on podrazumijeva i borbu protiv organiziranog kriminala.

"Radit ćemo zajedno s vlastima BiH a kada one ojačaju, nakana nam je preuzeti ulogu pružanja potpore", kazao je britanski general.

On je ocijenio kako je nazočnost oko sedam tisuća vojnika iz 32 zemlje dovoljno jamstvo da u BiH neće biti obnove neprijateljstava, a istodobno će se građanima BiH pokazati kako je međunarodna zajednica odlučna očuvati mir u njihovoj zemlji.

Svakih šest mjeseci Europska unija procjenjivat će stanje na terenu i po potrebi donositi odluke o smanjenju broja vojnika, no general Leaky je kazao kako je potpuno povlačenje moguće tek onda kada BiH bude čvrsto na putu ka članstvu u EU.

Američki i britanski general kazali su kako nema razloga strahovati od toga kako će u praksi funkcionirati njihova suradnja kada bude trebalo obaviti uhićenje optuženih za ratne zločine, jer postoje razrađeni mehanizmi vojne suradnje.

"Nije bitno tko će obaviti konkretnu akciju. Bitno je da će posao biti obavljen", kazao je general Leakey.

On je podsjetio kako suradnja EUFOR-a i NATO-a ima potporu i kroz sporazum "Berlin plus", a dvije agencije neprestano će, među ostalim, razmjenjivati sve obavještajne podatke do kojih dođu.

Aktualni zapovjednik SFOR-a kazao je kako je mreža koja pruža potporu skrivanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića još uvijek veoma jaka, što otežava njihovo privođenje pravdi.

On je također istaknuo kako vlasti u BiH odnosno Republici Srpskoj do sada nisu same učinile gotovo ništa na privođenju optuženih koje traži Haaški tribunal, dok je NATO uhitio njih 28.

Komentirajući pitanje borbe protiv terorizma u BiH, general Schook je kazao kako postoje dokazi da su neke organizacije u prošlosti pokušavale u toj zemlji organizirati prikupljanje novca za terorističke aktivnosti.

Stožer NATO-a u Sarajevu ubuduće će odlučno raditi kako bi se svi takvi pokušaji onemogućili, izjavio je američki general.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙