FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: RUSKI GENERAL OPTUŽIO AMERIKU ZA RAT NA KOSOVU 1999.

DEN HAAG/ZAGREB,24. studenoga(Hina) - Ruski general Leonid Ivašov usrijedu je završio svjedočenje na haškom suđenju bivšem predsjednikuSRJ Slobodanu Miloševiću tijekom kojeg je SAD optužio da su pomoću OVKi NATO-a proveli plan odvajanja Kosova od Srbije.
DEN HAAG/ZAGREB,24. studenoga(Hina) - Ruski general Leonid Ivašov u srijedu je završio svjedočenje na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću tijekom kojeg je SAD optužio da su pomoću OVK i NATO-a proveli plan odvajanja Kosova od Srbije.

Ivašov je 1998/99., kao načelnik Odjela za međunarodnu vojnu suradnju ruskog Ministarstva obrane koordinirao ruski angažman oko Kosova. Tužitelj Geoffrey Nice tražio je danas dokaze za njegovu tvrdnju da su SAD još 1997. imale plan intervencije na Kosovu.

Washington je 1997. proglasio Balkan zonom vitalnih interesa, u kojoj je primjenjiva i vojna opcija, rekao je Ivašov, dodajući da su SAD uz zračne udare na SRJ prvotno planirale i kopnenu operaciju.

Svjedok je opisao grupiranje specijalnih snaga NATO-a oko granica SRJ 1998. i govorio o ruskom prisluškivanju telefonskih razgovora čelnika OVK s američkim dužnosniocima. Kao primjer je naveo razgovor političkog čelnika OVK Hashima Taqija s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright.

Za Verifikacijsku komisiju OESS-a rekao je da je bila puna zapadnih obavještajaca koji su prikupljali podatke za zračne udare.

Na traženje Nicea da pruži materijalne dokaze za svoje svjedočenje ili da iznese i druga saznanja do kojih su došli prisluškivanjem, možda i o genocidu u Srebrernici, izbjegao je odgovoriti, navodeći kako nema ovlasti za to i da ne može svjedočiti o BiH.

Odbio je govoriti i o nastanku brojnih masovnih grobnica u Srbiji, koje su trabale skriti dokaze srpskih zločina na Kosovu.

Ivašov je, među ostalim, svjedočio i o incidentu s ulaskom ruskih vojnika na prištinski aerodrom 1999. uoči razmještanje NATO-a u pokrajini, rekavši da se tada postupilo po zapovjedi bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

U sudnici je prikazana video snimka na kojoj se ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov ispričava zbog ulaska ruskih snaga u Prištinu, objašnjavajući to greškom, dok na drugom dijelu snimke Ivašov tvrdi da je Jeljcin bio jako sretan zbog akcije. Svjedok je kazao kako na snimci u ruci drži Jeljcinovu zapovjed.

Tužitelj ga je pitao i o njegovoj "iznimnoj lojalnosti slavenskoj i jugoslavenskoj stvari", što je Ivašov i potvrdio ističući da je kao "ruski patriot" odbio primiti odlikovanje NATO-a za suradnju.

Nice je istaknuo da se Ivašov 1998/99. protivio svim kompromisnim rješenjima Kontaktne skupine za Kosovo, te da su njegove optužbe protiv NATO-a i misije OESS-a neutemeljene i bez dokaza.

Idući svjedok obrane na suđenju Miloševiću bit će bivši ruski premijer Jevgenij Primakov u utorak 30. studenoga.

Milošević je optužen za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙