FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada raspisala predsjedničke izbore za 2. siječnja 2005.

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada donijela je danasodluku da se izbori za Predsjednika Republike Hrvatske održe unedjelju 2. siječnja 2005.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada donijela je danas odluku da se izbori za Predsjednika Republike Hrvatske održe u nedjelju 2. siječnja 2005.

Na tim će izborima hrvatski državljani po četvrti put birati predsjednika države.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se na pet godina, a imaju ga pravo neposredno i tajno birati svi punoljetni hrvatski državljani.

Za spomenuti datum Vlada se odlučila poštujući ustavne rokove i osjetljivost javnosti da se izbori ne održe u radni dan, rekao je premijer Ivo Sanader podsjećajući kako se u javnosti spominjalo nekoliko potencijalnih datuma izbora.

Vlada je istodobno odlučila da kandidati koji na izborima osvoje najmanje 10 posto glasova imaju pravo od države dobiti pola milijuna kuna kao naknadu troškova izborne promidžbe.

Pravo na naknadu kandidati imaju u svakom izbornom krugu, a to pravo ostvaruje se nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi izborne rezultate.

Dvije spomenute odluke stupit će na snagu danom objave u Narodnim novinama, a to će biti sutra 1. prosinca.

Od sutra počinju teći rokovi za prikupljanje potpisa za kandidature.

Naredni su izbori četvrti od stjecanja neovisnosti na kojima će hrvatski državljani izravno birati predsjednika države.

Dva puta su do sada izravno za predsjednika birali Franju Tuđmana 1992. i 1997., a jednom 2000., aktualnog predsjednika Stjepana Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙