FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UTJECAJ ODNOSA S HRVATSKOM NA SLOVENSKU POLITIČKU SCENU

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Jedan od razloga koji je doveo dopobjede oporbe na slovenskim izborima u listopadu bila je inesposobnost dotadašnje vlade da kroz pregovore nađe rješenje zapogranične sporove s Hrvatskom, ocjenjuje talijanski portal posvećenmeđunarodnoj politici Equilibri.net u analizi ishoda listopadskihparlamentarnih izbora u Sloveniji i mogućoj budućoj politici noveslovenske vlade.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Jedan od razloga koji je doveo do pobjede oporbe na slovenskim izborima u listopadu bila je i nesposobnost dotadašnje vlade da kroz pregovore nađe rješenje za pogranične sporove s Hrvatskom, ocjenjuje talijanski portal posvećen međunarodnoj politici Equilibri.net u analizi ishoda listopadskih parlamentarnih izbora u Sloveniji i mogućoj budućoj politici nove slovenske vlade.

Pitanje određivanje granica između Slovenije i Hrvatske potiče još od trenutka raspada Jugoslavije i odnosi se poglavito na područje Piranskog zaljeva, piše Equilibri.net, a rješenja koja je nudila dosadašnja slovenska vlada, kojima se predviđalo i uključivanje Europske unije i Visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, nisu uspjela zaključiti spor u kojem se dvije države kreću "u rasponu od dijaloga do nepopustljivosti".

Sve to, međutim, napominje se u analizi, ima samo ograničeni utjecaj na stvarne odnose dvije zemlje s obzirom da je Hrvatska glavno tržište za izvoz slovenske robe dok je interes Hrvatske imati stabilne odnose sa svojim susjedima s obzirom na njenu kandidaturu za članstvo u EU-u.

Listopadski izbori u Sloveniji mogu se čitati i kao zaključenje puta tijekom kojeg je država ostvarila članstvo u EU-u, oko čega je postojao politički koncenzus najvećeg dijela slovenskih političkih snaga, i početak razdoblja zrelijeg političkog života za kojeg su se slovenski glasači izjasnili spremnim, tumači Equilbri.net i zaključuje: "Glavna zadaća vlade bit će nalaženje rješenja s Hrvatskom glede pitanja granica između dvije države a to bi moglo dovesti i do nepopularnih odluka za koje će trebati i potpora manjine kako bi bile provedene".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙