FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINA: TREĆI DAN MASOVNIH PROSVJEDA

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Službena objava rezultatakontroverznih ukrajinskih izbora najavljena je za srijeduposlijepodne, a diljem zemlje već treći dan traju masovni prosvjedikojima se vlasti optužuju za izbornu prijevaru.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Službena objava rezultata kontroverznih ukrajinskih izbora najavljena je za srijedu poslijepodne, a diljem zemlje već treći dan traju masovni prosvjedi kojima se vlasti optužuju za izbornu prijevaru.

Oko 200 do 500 tisuća Ukrajinaca, prema novinskim procjenama, okupljeno je ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Kijevu, dajući potporu reformističkom kandidatu Viktoru Juščenku koji osporava rezulate nedjeljnih predsjedničkih izbora.

U regularnost izbora dvojbe su izrazili i Europska unija te promatrači Europskog parlamenta. Prosvjedi se organiziraju diljem zemlje, javljaju novinske agencije.

Prozapadni kandidat Juščenko u utorak se proglasio pobjednikom izbora i u parlamentu prisegnuo za "predsjednika" Ukrajine (na slici), iako oporba za pravosnažnu odluku nije imala dovoljno glasova.

Odlazeći ukrajinski predsjednik Leonid Kučma pozvao je na hitne razgovore, za koje se očekuje da će se održati u srijedu, kako bi se okončala politička kriza u zemlji.

Agencije javljaju, pozivajući se na izvore bliske Juščenku, da oporba planira sudjelovati u tim razgovorima, na kojima bi se trebale razmotriti tvrdnje da je proruski kandidat i dosadašnji premijer Viktor Janukovič pobijedio zahvaljujući izbornoj prijevari.

Prema posljednjim službenim podacima Janukovič je pobijedio s gotovo tri posto glasova razlike.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od ukrajinske vlade da odgodi konačno potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora do rješavanja istrage oko moguće izborne prijevare, te da se suzdrži od nasilja.

Kučma je prije toga u utorak izjavio da vlast neće poticati pribjegavanje sili u suočavanju s oporbom, ali je i masovne prosvjede odbacio kao "političku farsu". On je za Juščenkovo proglašenje pobjednikom izbora rekao da bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Mediji izvješćuju da se ukrajinski vojnici približavaju Kijevu, a Juščenkovi kritičari upozoravaju da bi on mogao pokušati izvršiti prevrat kako bi preuzeo vlast. Ipak, prosvjedi protiču bez incidenata.

Prema neimenovanom izvoru u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, više od 150 diplomata svrstalo se otvoreno na stranu oporbe.

Bivši češki predsjednik Vaclav Havel poručio je u srijedu Ukrajincima da nastave prosvjedovati. "Sve ugledne domaće i međunarodne organizacije slažu se da su vaši zahtjevi opravdani. Prema tome, želim vam snagu, izdržljivost, hrabrost i sretne odluke", kazao je Havel, poručivši Ukrajincima da o tome ovise godine, možda i desetljeća njihove budućnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak povukao svoju čestitku Janukoviču istaknuvši da "nikakav rezultat nije proglašen službenim". Kako je rekao, njegova se čestitka od ponedjeljka temeljila na rezultatima izlaznih anketa.

Uz Putina je jedino još bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko bio priznao rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙