FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 17. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD17. STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 17. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.487,65 10.550,24

Tokyo/NIKKEI 11.131,29 11.161,75

London/FTSE-100 4.787,10 4.770,40

Frankfurt/DAX 30 4.138,05 4.117,22

--------------------------------------------------

Skok proizvođačkih cijena u SAD-u u listopadu u utorak je na američkim burzama rezultirao padom cijena dionica, kako su se ulagači zabrinuli da bi američka središnja banka Fed mogla agresivnije podizati kamatne stope u nadolazećim mjesecima.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je tako 0,6 posto, na 10.487 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,7 posto, na 2.078 bodova.

Porast cijena pri proizvođačima za 1,7 posto, što je njihov najveći skok u zadnjih gotovo 15 godina i daleko iznad 0,5 posto koliko je očekivao Wall Street, rezultat je snažnog rasta energetskih i troškova hrane. Taj pokazatelj nagnao je ulagače da prodaju dionice banaka i maloprodajnih kompanija, koje su posebno senzitivne na više kamatne stope.

"Snažan skok proizvođačkih cijena povećava šanse da Fed nastavi s podizanjem kamatnih stopa i u prosincu, što je bio razlog današnjeg umjerenog povlačenja kapitala s tržišta dionica", opisao je raspoloženje na tržištu Michael Sheldon, tržišni strateg pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Spencer Clarke.

Najviše su se spustile dionice financijskih tvrtki, pri čemu Citigroupa 1,3 posto, a Morgan Chasea 1,8 posto. Maloprodajne kompanije posebno su osjetljive na više troškove pozajmljivanja, jer to smanjuje svotu novca raspoloživu za osobnu potrošnju. Dionica Wall-Marta tako je oslabila 1,4 posto, a Home Depota 1,9 posto.

Nakon zatvaranja burze tehnološki lider Hewlett-Packard izvijestio je o tromjesečnoj dobiti iznad očekivanja analitičara, što je u elektronskoj trgovini podiglo cijene njegovih dionica za osam posto. "To bi trebalo biti vrlo pozitivno za tržište. Raspoloženje prema tehnoloških dionicama postupno se popravlja", rekao je Steve Neimeth, menadžer investicijskog fonda SunAmerica Mutual Funds.

Skok američke inflacije potaknuo je jučer ulagače na europskim burzama da povuku dio novca uloženog u dionice u dobitonosnim prodajama koje su izazvane skokom cijena u prosjeku na najviše razine u zadnjih 28 mjeseci. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto, na 4.770 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,4 posto, pa iznosi 4.117 bodova.

Europska tržišta dionica u srijedu su zanemarila skok eura na rekordno visoke razine prema dolaru, pri čemu su po dobitcima ponovno prednjačile dionice britanskog mobilnog operatera mmO2 uslijed poslovnih rezultata koji su nadmašili očekivanja.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,35 posto, dosegnuvši 4.787 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 4.138 bodova.

Značajne dobitke zabilježio je sektor telekoma, predvođen britanskim mobilnim operaterom mmO2, čije su dionice skočile 5,7 posto, nakon što je podigao svoje procjene prihoda na britanskom tržištu po drugi put u zadnja tri mjeseca i najavio prvu isplatu dividendi. Dionice njegova rivala Vodafone-a, koji je udvostručio svoju dividendu, ojačale su 1,2 posto.

Skočile su i cijene dionica talijanske banke Banca Nazionale di Lavoro, za 4,2 posto uslijed spekulacija da bi povećanje kapitala moglo izazvati borbu za preuzimanjem kontrole nad tom bankom.

Skok eura na rekordno visokih 1,3047 dolara nije imao značajnijeg utjecaja na ulagače, tako da su se tek nakratko dionice našle pod pritiskom, a neki analitičari kažu kako je rizik da će pad dolara zaustaviti uzlazni trend na europskim tržištima dionica neznatan.

No, bilo je i gubitnika, većinom u britanskom maloprodajnom sektoru, nakon što je malotrgovac električnih aparata Dixons upozorio na usporavanje rasta prodaje u proteklih nekoliko tjedana. Njegove su dionice potonule 4,7 posto, dok su one britanskog najvećeg malotrgovca Tesco-a na vrijednosti izgubile 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,27 posto, na 11.131 bod.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3030 1,3047 1,2950

Euro/JPY 135,98 136,77 135,90

USD/JPY 104,36 105,53 104,36

-------------------------------------------------

Tečaj eura dosegnuo je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima najvišu ikad zabilježenu razinu prema američkoj valuti, 1,3035 dolara.

Stalne brige oko visokih cijena nafte i američkih manjkova u proračunu i trgovinskoj razmjeni sa svijetom gurnuli su tečaj 'zelene' valute u nove dubine. Prošloga tjedna tečaj dolara po prvi se puta spustio prema euru od njegova lansiranja 1999. na 1,3 dolara za euro.

Najnoviji skok eura dolazi u trenutku posjeta američkog ministra financija Johna Snowa Europi. Tijekom posjeta londonskom Kraljevskom institutu za međunarodne poslove, odbio je komentirati najnovija kretanja na valutnim tržištima.

Snow je insistirao da Bushova administracija i nadalje podržava politiku snažnog dolara. Također je ponovio da je američka administracija uvjerena kako bi se trebalo ostaviti međunarodnim tržištima da određuju vrijednost dolara. "Vjerujemo u otvoreno, konkurentno tržište valuta", kazao je. "Mislimo da svijet najbolje funkcionira uz slobodnu trgovinu i tijek kapitala. Nitko još nikada nije svoj put u prosperitet riješio devalvacijom".

Ipak, mnogi analitičari vjeruju da je Bushova administracija odlučila dati glas podrške snažnom dolaru kako bi izbjegla potrese na deviznim tržištima u svijetu, no neće intervenirati radi zaustavljanja pada njegova tečaja, budući slabiji dolar pomaže snižavanju američkog trgovinskog manjka.

Za zemlje koje koriste euro tako snažna valuta potiče zabrinutosti da će to naštetiti njihovom umjerenom, izvozno orijentiranom oporavku, budući će izvozni proizvodi postati skuplji. Ipak, dosta tih negativnih učinaka nadoknađuje visoka cijena nafte, budući je cijena nafte izražena u dolarima, pa snažan euro čini uvoz nafte relativno jeftinijim.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

16.11. USLIB 2,08 2,11 2,30 2,49

16.11. EULIB 2,09 2,10 2,17 2,21

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙