FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Podbevšekova smjena nema veze s Turekom i Bagićem

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić odbacioje večeras tvrdnju premijera Ive Sanadera da je njegova odluka orazrješenju šefa POA-e Joška Podbevšeka motivirana kaznenim prijavamaprotiv Željka Bagića i Franje Tureka, donedavnog Mesićeva savjetnika ibivšeg šefa POA-e.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić odbacio je večeras tvrdnju premijera Ive Sanadera da je njegova odluka o razrješenju šefa POA-e Joška Podbevšeka motivirana kaznenim prijavama protiv Željka Bagića i Franje Tureka, donedavnog Mesićeva savjetnika i bivšeg šefa POA-e.

"To je besmislica. Prvi puta sam za to (prijavu protiv Bagića i Tureka) čuo nakon izjave premijera Sanadera u vijestima", rekao je Mesić gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

"On je meni prvi uputio tu poruku, i to s činjenicama nema nikakve veze", dodao je.

S obzirom na to da premijer Sanader ne želi supotpisati Podbevšekovo razrješenje zbog čega je nastala pat situacija, Mesić je rekao da "u svakom slučaju uvijek postoji izlaz". "On se mora naći ako stavimo argumente na stol, i kad to učinimo, problem će biti riješen", rekao je.

Dodao je kako se "ne treba nitko buniti" ako je on "proveo svoje ustavno ovlaštenje". "Isto tako nitko se ne buni kad ja saznam iz novina da je Hrvatska potpisala memorandum o suradnji sa stranom silom", dodao je.

Također je rekao da je svakako spreman sjesti za stol s premijerom Sanaderom kako bi se riješila ta situacija.

Govoreći o samoj Podbevšekovoj smjeni, potaknutoj slučajem novinarke Helene Puljiz, Mesić je rekao da to nije samo pitanje zakona, već i pitanje funkcioniranja same institucije. "Ako građanin dođe u instituciju, ovaj put u službu, on poslije razgovora ima svoju priču. Ona može biti za nekoga prihvatljiva, za nekoga ne, istinita ne mora biti, ali služba mora imati dokaze i u tome je cijeli naš spor", rekao je Mesić.

Na pitanje ima li POA te dokaze, predsjednik je odgovorio da nema. "Da su napravili pribilješke, onda bi ih mogli dostaviti i reći: ovo se dogodilo i gospođa Puljiz nema pravo, jer to smo pribilježili ili napravili zapisnik koji je ona potpisala. Međutim, svega toga nema", rekao je Mesić.

Mesić je kazao da je htio pokazati da se u zreloj demokraciji to ne može dogoditi.

Također je rekao da u izvješću POA-e ne stoji tko je dao nalog za operativnom obradom nad novinarkom Puljiz. "Sve su to usmene naredbe jednih drugima iako pravilo traži da se da pismeni nalog. Toga nema, nema ni jednog dokaza", rekao je. "Budimo sasvim načisto, ako se želi doći do podataka o Hrvoju Petraču ili nekom drugom, zar se do toga može doći preko novinarke koja već dvije godine ne radi", upitao se.

"Umjesto da se ide tragom milijuna koji su otišli iz Hrvatske, iz kojih netko možda i financira bijeg generala Ante Gotovine, to se ne radi, nego se na ovaj način iscrpljuju u razgovorima s građanima pet i pol sati", rekao je.

Na pitanje ima li on neku sumnju zašto je Helena Puljiz ispitivana, Mesić je rekao da je njemu to "sasvim nejasno". "Sasvim mi je nejasno da tri visoko rangirana zaposlenika POA-e razgovaraju s novinarkom koja im je odmah u razgovoru rekla da nikada u životu nije srela Hrvoja Petrača i nikada nije privatno bila sa Željkom Bagićem" rekao je Mesić.

Na pitanje zašto nije najavio premijeru Sanaderu razrješenje šefa POA-e, Mesić je rekao da je on njemu poslao pismo zbog čega ovo poduzima. "Jer ja moram poslati poruku onima koji rade u obavještajnom sustavu da moraju poštivati proceduru i zakon, jer demokracije nema bez procedure", rekao je.

Predsjednik je kazao da je dva puta razgovarao s Podbevšekom, i da on nije poduzeo ništa te da i Sanader isto zna da on nije poduzeo ništa. "Mi moramo zaustaviti tu aferu koja šteti Hrvatskoj, i umjesto da kažemo ovdje stavljamo crtu, Hrvatska provodi svoje zakone i nema potrebe da to ide izvan hrvatskih granica (...), sada se upleću sve moguće institucije", rekao je Mesić. Ocijenio je da je time na šteti "građanin koji je nemoćan".

Predsjednik Mesić također je upozorio da je počela "jedna praksa politizacije vojske, politizacije policije, politizacije službi, što Hrvatska ne zaslužuje". "Dok sam ja predsjednik, neće biti politizacije", rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙