FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bagić prijavljen zbog odavanja državne tajne, a Turek zbog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Zagrebačka policija potvrdila jedanas da je na osnovu podataka sigurnosnih službi jučer podnijelakaznene prijave protiv bivšeg tajnika Ureda predsjednika Željka Bagićazbog odavanja državne tajne i bivšeg ravnatelja Protuobavještajneagencije Franje Tureka zbog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja tezlouporabe položaja i ovlasti.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Zagrebačka policija potvrdila je danas da je na osnovu podataka sigurnosnih službi jučer podnijela kaznene prijave protiv bivšeg tajnika Ureda predsjednika Željka Bagića zbog odavanja državne tajne i bivšeg ravnatelja Protuobavještajne agencije Franje Tureka zbog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja te zlouporabe položaja i ovlasti.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je policija prijave podnijela "na osnovi podataka koji su potkrijepljeni odgovarajućom dokumentacijom, a koje su dostavile sigurnosne službe".

Vulama nije željela otkriti druge pojedinosti prijava, niti objasniti za koje su konkretne navodne nezakonitosti dvojica bivših dužnosnika osumnjičena.

Bez odgovora policijske glasnogovornice ostala su brojna pitanja novinara koje je, među ostalim, zanimalo kako to da je premijer Ivo Sander jučer znao da je policija podnijela kaznene prijave, a sama glasnogovornica je o tome sinoć nekim novinarima kazala da nema takvih saznanja. Na upit zašto je, suprotno dosadašnjoj uobičajenoj praksi, policija danas navela imena osumnjičenika, Vulama je kazala kako je identitet prijavljenih ionako već poznat javnosti.

Ne želeći ništa više reći o ovom slučaju, Vulama je za sve informacije uputila na Državno odvjetništvo RH, kojemu su prijave i podnesene.

U uredu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića danas prijepodne nisu se mogle dobiti nikakve pojedinosti.

Za kaznenu prijavu protiv Bagića i Tureka saznalo se sinoć kada je premijer Ivo Sanader izjavio da neće supotpisati prijedlog iz Ureda predsjednika za razrješenje ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka te da je taj prijedlog posljedica činjenice da je POA podnijela izvješće zagrebačkoj policiji, koja je na temelju njega podnijela kaznene prijave protiv Bagića i Tureka.

Predsjednik Stjepan Mesić jučer je primio Podbevšeka i izrazio nezadovoljstvo postupcima POA-e i načinu prikupljanja podataka od novinarke Helene Puljiz, nakon čega je iz Ureda predsjednika priopćeno da je Mesić supotpisao rješenje o razrješenju Podbevšeka i poslao ga na supotpis predsjedniku Vlade Sanaderu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙