FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: odbačena prijava protiv Radmana

SPLIT, 15. studenog 2004. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo uSplitu odbacilo je kao neosnovanu prijavu koju su protiv akademikaMiroslava Radmana i Luke Gjakuna, kao čelnika "Mediteranskog institutaza istraživanje života" (MedILS) u osnivanju, podnijeli anonimnidjelatnici splitskog sveučilišta.
SPLIT, 15. studenog 2004. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kao neosnovanu prijavu koju su protiv akademika Miroslava Radmana i Luke Gjakuna, kao čelnika "Mediteranskog instituta za istraživanje života" (MedILS) u osnivanju, podnijeli anonimni djelatnici splitskog sveučilišta.

Županijska državna odvjetnica Inka Jurišić u današnjem priopćenju ističe kako je na temelju izvješća Ministarstva znanosti Odvjetništvo zaključilo da "nema osnovane sumnje da su prijavljene osobe počinile bilo koje kažnjivo djelo" te da je "prijava krajnje neosnovana i zlonamjerna zbog čega ju je odbacilo". Po anonimnu podnesku, naslovljenu kao "kaznena prijava", koja je potpisana s "djelatnici splitskog sveučilišta" i dostavljena Odvjetništvu u drugoj polovici kolovoza ove godine Radman i Gjakun su osumnjičeni za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, nesavjesna rada, gospodarskog poslovanja, sklapanja štetna ugovora, pronevjere i krivotvorenja službene isprave.

Odvjetništvo navodi da je u "kaznenoj prijavi" dana i činjenična tvrdnja da su Radman i Gjakun ta kažnjiva djela počinili s nakanom da sebi pribave imovinsku korist, tako da su novac iz državnog proračuna za građevne radove uporabili tako da su s izvođačima sklopili ugovore bez natječaja. Prikazavši troškove uvećane za 30 do 35 posto, proračun su oštetili za najmanje 300 tisuća kuna koje su uzeli za sebe, stoji u prijavi.

Postupivši po prijavi, Odvjetništvo je od Ministarstva tražilo ocjenu stanja u MedILS-u, tj. da revidira poslovanje te o tome i o statusu Radmana i Gjakuna kao odgovornih osoba izvijesti Odvjetništvo. Nakon što je 12. studenoga od Ministarstva zaprimilo temeljito izvješće o svim poslovima u vezi s osnivanjem MedILS-a te svim sklopljenim ugovorima i izvedenim radovima u bivšoj vojarni u sklopu vile "Dalmacije", Odvjetništvo je utvrdilo da su svi radovi nedvojbeno izvedeni na temelju javnog natječaja i ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji između Ministarstva znanosti i grada Splita.

U tom se izvješću, navodi Državno odvjetništvo, jasno utvrđuje da novac nije dostavljen niti su njime raspolagali Radman i Gjakun, već su svi radovi plaćeni doznakama Ministarstva znanosti izravno izvođačima građevnih radova i projektantu. Luka Gjakun obnašao je dužnost ravnatelja MedILS-a do 12. svibnja 2004., nakon čega je ravnateljem imenovan Radman kao jedan od osnivača te ustanove.

Na temelju takva nalaza Odvjetništvo je "kaznenu prijavu" odbacilo kao neosnovanu.

Akademik Radman je u petak u intervjuu "Novom listu" izjavio kako je s obzirom na sve što se događalo zadnjih godinu dana njegov zanos potpuno splasnuo te da odlazi iz Hrvatske. Kako je rekao, stavljen je u situaciju u kojoj ne želi biti - da radi na projektu i žrtvuje se razmišljajući koji će biti sljedeći potez "anonimnih djelatnika". Izjavio je i da ako Institut nije dobrodošao u Splitu, da će projekt biti nastavljen u Francuskoj. Također je, po "Novom listu", izjavio kako je izostala potpora ministra Primorca, premijera Sanadera, koji nisu odgovorili ni na jedno njegovo pismo.

Toga dana u Splitu se sastalo Povjerenstvo za izgradanju Instituta koje je obavijestilo da je prikupljena sva dokumentacija koja omogućuje nastavak radova, te je odlučeno da se ovaj tjedan raspiše natječaj za odabir izvođača i da će zgrada biti završena iduće godine u svibnju.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti Slobodan Uzelac izjavio je kako su se prije nekoliko dana očitovali na zahtjev državnog odvjetnika u vezi s anonimnom prijavom. Poslali smo izvješće državnom odvjetniku te smo uvjereni da je nastavak radova moguć, izjavio je u petak Uzelac.

Sljedeći dan subotnja "Slobodna Dalmacija" pak prenosi Radmanovu izjavu da naslov "Radman: 'Odlazim'" u tekstu u "Novom listu" ne "citira" pravu sliku. Kako je rekao "Slobodnoj", izjavio je kako je očekivao da će mu se netko ispričati zbog agresije i destruktivnosti što su se protiv njega provlačile kroz medije. "Manje sam kivan na novinare, ali ako netko na državnoj televiziji čita tekst anonimih djelatnika koji me blate, pišući neistine, očekujem da se makar direktor HTV-a Galić zbog toga ispriča. Slično je Radman izjavio i u subotnjem "Jutarnjem listu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙