FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIROSLAV BRALO JOŠ NIJE PREBAČEN U DEN HAAG

MOSTAR/DEN HAAG/ZAGREB, 11. studenoga 2004. (Hina) Bosanski Hrvatoptužen za ratne zločine nad Bošnjacima Miroslav Bralo, koji se jučerpredao Stabilizacijskim snagama u BiH (SFOR), još nije prevezen upritvor Haškog suda (ICTY), izjavio je u četvrtak poslijepodnehrvatski dužnosnik iz BiH zadužen za vezu s ICTY-em Goran Mihaljević.
MOSTAR/DEN HAAG/ZAGREB, 11. studenoga 2004. (Hina) Bosanski Hrvat optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Miroslav Bralo, koji se jučer predao Stabilizacijskim snagama u BiH (SFOR), još nije prevezen u pritvor Haškog suda (ICTY), izjavio je u četvrtak poslijepodne hrvatski dužnosnik iz BiH zadužen za vezu s ICTY-em Goran Mihaljević.

Mihaljević je kazao kako je Bralo nakon dragovoljne predaje smješten u SFOR-ovu bazu u BiH, te da se očekuje njegov prijevoz u Den Haag, ne precizirajući o kojoj je bazi riječ.

SFOR je haške optuženike koji su uhićeni ili su se dobrovoljno predali u BiH, ranije prebacivao u Den Haag iz svoje zračne baze kod Tuzle.

Očekuje se da će početkom idućeg tjedna biti organizirano prvo Bralino pojavljivanje pred Haškim sudom radi izjašnjavanja o krivnji, dodao je Mihaljević.

Glasnogovornik Haškog suda Jima Landale kazao je kako ne može ništa reći dok optuženik ne bude prebačen u pritvor UN-a u Scheveningenu, a glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann je jedino potvrdila da se Bralo u srijedu predao SFOR-u u BiH.

Riječki odvjetnik Božo Kovačić, kojeg Bralo namjerava angažirati kao branitelja, potvrdio je u razgovoru za Hinu da je on u rukama SFOR-a te da bi "najkasnije tijekom današnjeg dana ili u petak trebao biti prebačen u Den Haag ".

Naglasio je da Bralo "nije uhićen, već se dobrovoljno predao, te da nije bio u Hrvatskoj".

Optužnica protiv Brale podignuta je još 1995. godine, no oznaka tajnosti s nje je skinuta prije dva tjedna, a glavna tužiteljica Carla del Ponte je 3. studenoga u izviješću NATO-u navela da od Hrvatske očekuje njegovo izručenje, uz ono generala Ante Gotovine.

Po informacijama njegovog odvjetnika, Bralo je cijelo vrijeme od podizanja optužnice imao prebivalište i boravište u BiH, a državljanstvo RH nije imao i nikada ga nije zatražio.

Hrvatski službeni izvori su ranije potvrdili da Bralo, iako etnički Hrvat iz BiH, nije hrvatski državljanin.

Uz Miroslava Bralu Cicka, bivšeg pripadnika posebne postrojbe HVO-a "Džokeri" optuženog za ubojstva, silovanje i zlostavljanje zatočenih Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1993., vezan je i kuriozitet, koji je potvrdio i Kovačić.

Bralo se naime 1999. dobrovoljno predao nizozemskim pripadnicima SFOR-a u BiH, ali su ga oni odbili jer nije pronađen na popisu optuženika ICTY-a. Nakon konzultacija s Haškim sudom od vojnika je zatraženo da ga ipak zadrže, no radilo se o zakašnjeloj intervenciji jer je Bralo već otišao svojim putem.

Mještani i susjedi Brale u njegovom rodnom Vitezu tvrde da on već godinama živi u Kninu i da nije viđan u srednjoj Bosni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙