FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko ekološko društvo slavi 35 godina rada

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko ekološko društvo (HED)večeras je u Muzeju "Mimari" svečanom skupštinom, predstavljanjemknjiga o svome radu i dodjelom priznanja obilježilo 35 godinadjelovanja.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Hrvatsko ekološko društvo (HED) večeras je u Muzeju "Mimari" svečanom skupštinom, predstavljanjem knjiga o svome radu i dodjelom priznanja obilježilo 35 godina djelovanja.

Pokrovitelj skupa, predsjednik Stjepan Mesić, rekao je da je Hrvatska pred dugotrajnim procesom europskih integracija, što zahtijeva i promjenu odnosa prema okolišu.

Naglasivši da je uloga ekologa velika, dodao je da se trebaju zauzimati za proširenje zaštićenih područja, prilagodbu sustava zaštite okoliša europskim standardima i jače djelovanje lokalne samouprave. Zrak i more su čisti, biološka raznolikost i prirodne zalihe velike, ali sve to može biti ugroženo ne budemo li znali gospodariti tim bogatstvima, istaknuo je Mesić.

Nazočne na svečanosti pozdravio je Vladimir Kušan, predsjednik HED-a koji danas okuplja 350 članova, u prvom redu znanstvenika i stručnjaka koji se bave ekologijom i zaštitom prirode i okoliša.

Dugogodišnja bivša predsjednica HED-a Paula Durbešić rekla je da je Društvo od početka bila znanstvena, nevladina i neprofitna udruga, a to je i danas. Od osnutka 1969. Društvo je ponajprije bilo usmjereno na razvoj ekologije kao znanosti i zaštitu okoliša, kazala je.

Udruga ciljeve ostvaruje organiziranjem kongresa i simpozija o zaštiti prirode te izdavanjem znanstvenih, stručnih i popularnih knjiga te je do sada objavila deset monografija o nacionalnim parkovima i parkovima prirode i devet knjižica iz Male ekološke biblioteke, rečeno je na skupštini.

Plakete i priznanja uručena su istaknutim članovima i prijateljima HED-a, a za potporu i pomoć zahvalnice su dodijeljene Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Šumarskom fakultetu i Šumarskom institutu u Jastrebarskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙