FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi put od 1950-ih SAD neće biti neto izvoznik hrane

BRUXELLES, 23. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države iduće ćegodine zabilježiti pad izvoza poljoprivrednih proizvoda za 10 posto,te će po prvi put od kraja 1950-ih prestati biti neto izvoznikomhrane, pokazuju najnovije procjene američke vlade.
BRUXELLES, 23. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države iduće će godine zabilježiti pad izvoza poljoprivrednih proizvoda za 10 posto, te će po prvi put od kraja 1950-ih prestati biti neto izvoznikom hrane, pokazuju najnovije procjene američke vlade.

Po procjenama američkog ministarstva poljoprivrede, inozemni prihodi od prodaje poljoprivrednih proizvoda trebali bi se smanjiti na 56 milijardi dolara u fiskalnoj 2005, prema 62,3 milijarde dolara zabilježene u godini ranije. Rezultat je to nižih cijena žitarica, uljarica i pamuka na svjetskim tržištima te veće inozemne konkurencije.

U međuvremenu se očekuje da će američki uvoz hrane, potaknut snažnom potrošačkom potražnjom, porasti za 3,3 milijarde dolara i dosegnuti ukupno 56 milijardi, čime će se poljoprivredni portfelj uravnotežiti.

"Očekivana američka trgovina poljoprivrednim proizvodima oklijeva između viška i manjka, što je zadnji put zabilježeno krajem 1950-ih", navode u svojem izvješću ekonomisti Carol Whitton i Ernest Carter.

Pad cijena i agresivni izazovi od najvećih konkurenata pogodili su gotovo sve vodeće američke poljoprivredne proizvode, uključujući pšenicu, kukuruz i rižu. Samo bi Kanada, vodeće tržište poljoprivrednih proizvoda za SAD, trebala povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i to za oko 200 milijuna dolara u odnosu na prošlu godinu.

Vrijednost izvoza hrane u Južnu Ameriku bi se trebala smanjiti za oko 400 milijuna dolara prije svega zbog nižih cijena kukuruza. Čak i veći gubitci predviđaju se za azijska tržišta, gdje bi prihodi trebali pasti za 3,8 milijardi, navodi se u tom izvješću. No, najveći gubitci očekuju se u Kini, koja bi trebala kupovati manje američkog pamuka i sojinog zrna ove fiskalne godine i stoga smanjiti svoj uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a za 1,5 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙