FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

APEC želi unijeti život u pregovore u okviru WTO-a

SANTIAGO, 17. studenog 2004. (Hina/AFP) - Čelnici zemaljaazijsko-pacifičke regije (APEC), u kojoj se odvija gotovo polovinaglobalnih trgovinskih tijekova, trebali bi udahnuti više živosti usvjetske pregovore o trgovini jačanjem političkog pritiska naprotekcionističke zemlje.
SANTIAGO, 17. studenog 2004. (Hina/AFP) - Čelnici zemalja azijsko-pacifičke regije (APEC), u kojoj se odvija gotovo polovina globalnih trgovinskih tijekova, trebali bi udahnuti više živosti u svjetske pregovore o trgovini jačanjem političkog pritiska na protekcionističke zemlje.

Američki predsjednik George W. Bush, kineski predsjednik Hu Jintao i japanski premijer Junichiro Koizumi i ostali čelnici 21 zemlje-članice APEC-a, koji - između ostalih - obuhvaća Kanadu, Kinu, Australiju, Hong Kong, Maleziju, Rusiju, Južnu Koreju, Indoneziju, Tajvan i Singapur, sastat će se ovog tjedna u Santiagu kako bi apelirali na snažnije otvaranje poljoprivrednog i ostalih sektora i osigurali bolji pristup tržištu za zemlje u razvoju.

Ministri trgovine članica APEC-a (Asia-Pacific Economic Cooperation) odredit će tempo šefovima svojih vlada, tražeći "ambiciozne rezultate u sektoru poljoprivrednih i ne-poljoprivrednih proizvoda i usluga", kazao je novinarima kanadski ministar trgovine Jim Peterson.

Ministri će na sastanku razmotriti "znatno smanjivanje potpore domaćim tvrtkama koja znatno ometa trgovinu i ukidanje svih vrsta izvoznih subvencija", najavljuje Peterson.

Kanadski ministar trgovine nije birao riječi u kritici na račun SAD-a i EU-a zbog velikih subvencija u poljoprivredi koje bi trebale blokirati konkurenciju. "Važno je da WTO razmotri mogućnost dramatičnog smanjivanja ogromnih, prevelikih subvencija SAD-a i EU-a za poljoprivredu koje našim seljacima onemogućuju tržišnu konkurenciju na globalnoj razini i usmjeravaju pritisak na zemlje u razvoju", naglasio je kanadski ministar trgovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙