FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

JENA - Njemačka zdravstvena organizacija je upozorila u nedjelju da su ove zime vrlo povoljni uvjeti za izbijanje epidemije gripe u cijelom svijetu koji, kako napominju, nije spreman za globalnu epidemiju. Virolog Peter Wutzler, predsjednik Njemačke udruge za kontrolu virusnih bolesti, upozorava da se virusi gripe sve bolje prilagođavaju okolišu te da zato postaju otporniji. Zabrinutost mogu izazvati i nestašice cjepiva, baš kao i mogućnost miješanja virusa ptičje gripe s virusom ljudske gripe, istaknuo je Wutzler.

ZAGREB - Žene koje uzimaju multivitaminske pripravke prije trudnoće moraju se manje bojati prijevremenog porođaja, objavljeno je u jednoj novoj studiji. Prema tom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Epidemiology od studenoga, a provedeno na Sveučilištu američke savezne države Sjeverne Karoline, žene koje su uzimale multivitaminske preparate prije začeća bile su u čak upola manjoj opasnosti da rode prije 37. tjedna trudnoće, objavljeno je na web stranici Health agencije Reuters. No pokazalo se da nastavak uzimanja multivitaminskih pripravaka u prvim mjesecima trudnoće ni na koji način ne štiti od prijevremenog porođaja, kaže se u tom izvještaju.

SOFIJA - Kostur star 9.000 godina pronađen je ovoga tjedna u Bugarskoj, objavio je autor tog otkrića, arheolog Georgij Ganecovski za nedjeljni broj lista Standard. Dodao je da je taj ženski kostur pet stoljeća stariji od onih koji su otkriveni ranije na tom području. Direktor arheološkog muzeja u Sofiji Vasil Nikolov potvrdio je važnost tog otkrića, ipak ocjenjujući da je moguća greška od jednog tisućljeća glede starosti kostura. Ženski kostur mediteranskog tipa čiji su zubi dobro očuvani pronađen je u blizini sela Ohoden, u regiji Vratza na sjeveroistoku zemlje. Arheolozi su mu dali ime Todorka.

BRUXELLES - Susret 12. kola nogometnog prvenstva Belgije između domaćeg Anderlechta i La Louvierea bio je obilježen neobičnim događajem. Prilikom udarca veznjaka Anderlechta Waltera Baseggioa s visine 16-erca eksplodirala je lopta. Unatoč tome uspjela je završiti u mreži i tim je pogotkom Anderlecht poravnao na 1:1. Do kraja susreta domaćini su stigli i do pobjede, a strijelac pobjedničkog zgoditka bio je Per Zetterberg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙