FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušten u rad kanalizacijski sustav Split - Solin

SPLIT, , 20. studenog 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je napodručju Stupa kod Splita svečano pustio u rad kanalizacijski sustavSplit - Solin, u sklopu integralnog projekta zaštite Kaštelanskogzaljeva.
SPLIT, , 20. studenog 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je na području Stupa kod Splita svečano pustio u rad kanalizacijski sustav Split - Solin, u sklopu integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva.

Predsjednik Upravnog vijeća Agencije Eko-Kaštelanski zaljev Vladimir Andročec istaknuo je kako je to trenutačno najveći ekološki projekt na Sredozemlju, a danas pušteni kanalizacijski sustav Split - Solin, u koji je uloženo 55 milijuna eura, jedan je od najvećih na Jadranu.

Puštanjem u rad kanalizacijskog sustava Split - Solin od otpadnih će voda konačno u cijelosti biti očišćeni Kaštelanski zaljev, istočni dio Splita i grad Solin. Do idućeg ljeta, kad će biti dovršena sekundarna mreža, na sustav će biti priključen i Strožanac, Stobreč, Šine i Sirobuja.

Na tom je području više od sto tisuća stanovnika, a na sustav je priključena i industrija u Kaštelanskom zaljevu.

U sekundarnu mrežu, kojom će na sustav biti priključena prigradska splitska naselja, potrošit će se još oko tri milijuna eura, te je ukupna cijena tog dijela projekta Eko-Kaštelanski zaljev 58 milijuna eura, od kojih je gotovo 40 posto osigurala Vlada iz državnog proračuna, a ostatak je zajam Svjetske i Europske banke za obnovu i razvitak te dio sredstava Hrvatskih voda.

Premijer Sanader, otvarajući taj važni objekt za Split i okolicu, rekao je da je riječ o vrlo značajnom događaju, jer on nije samo napravljen za ovu, nego i za buduće generacije. "Svu ljepotu Splita, Solina, Trogira i Kaštela samo smo posudili od naše djece, a očuvanje je te ljepote prevažan zadatak", kazao je Sanader, dodajući da je Vlada toga bila svjesna jer je sudjelovala u njegovoj izgradnji s gotovo 40 posto sredstava.

"Kad smo počeli s projektom Eko-Kaštelanski zaljev 1998. godine malo tko je vjerovao da će se on i ostvariti. Ali, eto, ostvaruje se i projekt ide dalje. Kaštelanski zaljev će opet biti Kalifornija, a Kaštela, Solin, Split i Trogir naši biseri", naveo je premijer istaknuvši da se pedeset godina to prelijepo područje sustavno uništavalo industrijom i neodgovornim ponašanjem.

"Nama je pri raspadu Jugoslavije bilo znatno teže jer smo, za razliku od drugih, imali Domovinski rat, ali te velike investicije u infrastrukturu, uz pomoć kredita Svjetske banke, pokazuju žilavost i snagu hrvatskih ljudi", rekao je.

Predstavnik Svjetske banke Anand Seth istaknuo je kako im je velika čast što sudjeluju u ekološkom očuvanju, kako je rekao, prekrasne dalmatinske obale. Projekt Eko je vrlo velik, a Svjetska banka će i u drugim projektima pomoći Hrvatskoj, rekao je Seth.

Kanalizacijski sustav Split - Solin gradile su isključivo hrvatske tvrtke, predvođene splitskim Konstruktorom i zagrebačkom Montmontažom, a posao su dobile na međunarodnom natječaju.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, koja je s ministrom kulture Božom Biškupićem bila nazočna svečanosti, rekla je novinarima da se nitko tko nije legalizirao svoj građevinski objekt u splitskim prigradskim naseljima neće moći priključiti na kanalizacijski sustav Split - Solin.

Premijer Sanader jutros je u Splitu otvorio obnovljenu Osnovnu školu "Marjan" koja obilježava 75 godina, a u koju je i on pohađao.

Večaras će premijer biti nazočan otvaranju obnovljene Biskupske palače u kojoj će od sada stolovati sva uprava Splitsko-makarske nadbiskupije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙