FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRORAČUN ZA 2005. OVAJ TJEDAN U SABORU

OPATIJA, 10. studenog 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je najavio naskupu ekonomista u srijedu u Opatiji da će Vlada ovaj tjedan Saboruuputiti proračun za iduću godinu, te da će on biti razvojan isocijalan.
OPATIJA, 10. studenog 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je najavio na skupu ekonomista u srijedu u Opatiji da će Vlada ovaj tjedan Saboru uputiti proračun za iduću godinu, te da će on biti razvojan i socijalan.

Sanader je na skupu "Ekonomska politika Hrvatske u 2005" rekao da proračun osigurava investicije u gospodarstvo ali i zadovoljava sve potrebe za socijalnim rashodima i transferima građanima.

Savjetovanje je okupilo oko 450 stručnjaka, znanstvenika, državnih dužnosnika i gospodarstvenika, a otvorio ga je predsjednik Republike Stjepan Mesić. Skupu se obratio i potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Predsjednik Mesić je u svom govoru izjavio da treba ispuniti sve glavne kriterije EU, ali da ne bi trebalo prerano uvesti euro i napustiti vođenje samostalne monetarne politike. Hrvatska narodna banka treba jasno definirati monetarnu politiku zemlje koja će se provoditi do ulaska u EU, kazao je Mesić.

Predsjednik je predložio da Sabor do kraja ove godine održi tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o nacionalnoj strategiji razvitka, te najvažnijim međunarodnim gospodarskim i financijskim sporazumima i dokumentima.

Predsjednik Vlade Sanader je, govoreći o Vladinoj ekonomskoj politici, rekao da će proračunom biti predviđene investicije vrijedne 14 milijardi kuna, izdvajanja za znanost bit će oko 8,5 milijardi kuna, dok će se za subvencije izdvojiti oko 5 milijardi kuna.

Prijedlozi proračuna za iduću godinu te proračuna za razdoblje 2005 - 2007. polaze od prosječnog ekonomskog rasta u trogodišnjem razdoblju na razini od 4 do 5 posto godišnje.

Osnovni generatori takvog rasta trebali bi se ostvariti kroz investicije u ključnu infrastrukturu uz istodobno snižavanje deficita konsolidirane opće države na razinu od 2,9 posto BDP-a u 2007. godini, rekao je Sanader. Taj bi deficit već iduće godine trebao biti snižen s lanjskih 6,3 posto na 3,7 posto BDP-a, a u 2006. na 3,3 posto, tako da bi Hrvatska već 2007. ispunila i taj mastriški kriterij, kazao je premijer.

Sanader je najavio nastavak investicija u javni sektor, posebice prometnu infrastrukturu i energetski sektor, s obzirom da će energetske potrebe Hrvatske rasti s rastom gospodarske aktivnosti.

Predsjednik Vlade smatra da bi takav proračun trebao zadovoljiti i izazove u ekonomskoj politici koje pred Hrvatsku postavlja proces približavanja EU, a program za rješenje tih zahtjeva naći će se i u Predpristupnom ekonomskom programu (PEP) koji bi trebao biti dovršen do 1. prosinca.

U tom smislu, strateški je cilj hrvatske gospodarske politike ostvarivanje ekonomskog rasta i stabilnosti uz povećanje životnog standarda građana te povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i njegove prilagodbe europskom tržištu, rekao je Sanader.

Dodao je da osim jačanja gospodarstva Hrvatska mora i ojačati kapacitete pravosudnog sustava, pojednostaviti administrativne postupke, povećati transparentnost procesa javnih nabavki te provesti reformu obrazovnog sustava.

Od aktivnosti Vlade do kraja godine, premijer je najavio i izmjene zakona o porezu na dobit i dohodak, uz uspostavu efikasnijih oblika poreznog nadzora, kao i početak rada One Stop Shop-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙