FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOSPODARSKA KONFERENCIJA ZA JUGOISTOČNU EUROPU U BERLINU

BERLIN, 17. studenog 2004. (Hina) - U Berlinu je u srijedu počelaGospodarska konferencija za jugoistočnu Europu koja pod geslom"Stabilnošću do rasta" želi pojačati gospodarske veze Njemačke sazemljama regije, posebno u svjetlu europske perspektive koja je timzemljama otvorena na Solunskom sumitu EU.
BERLIN, 17. studenog 2004. (Hina) - U Berlinu je u srijedu počela Gospodarska konferencija za jugoistočnu Europu koja pod geslom "Stabilnošću do rasta" želi pojačati gospodarske veze Njemačke sa zemljama regije, posebno u svjetlu europske perspektive koja je tim zemljama otvorena na Solunskom sumitu EU.

Organizirana pod pokroviteljstvom njemačke vlade, Konferencija je okupila premijere iz zemalja regije u pratnji visoko rangiranih izaslanstava te vodeće predstavnike njemačkog gospodarstva, poduzetništva i bankarstva. Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer Ivo Sanader.

U uvodnom govoru njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je da konferencija daje jasan znak i pokazuje koja su očekivanja regije od Njemačke i gospodarske suradnje s njom ali istodobno pruža i šanse njemačkim gospodarstvenicima.

"Bitno je", rekao je Schroeder, "da je sve u obostranom interesu, to je stvaranje win-win situacija, jer Njemačka ne želi samo profitirati nego i dati doprinos gospodarskoj stabilnosti regije iz koje slijedi politička sigurnost".

Od problema i konflikta na Balkanu Europa se ne može izolirati, nastavio je Schroeder. Podsjetio je da su EU i NATO zato odlučili primijeniti dvostruku strategiju: vojnu stabilizaciju i integriranje zapadnog Balkana kroz harmonizaciju gospodarskih i političkih standarda čemu pridonosi i ova konferencija.

Kao uspjeh koji pokazuje da je odabran put dobar, Schroeder je naglasio primjer geste pomirenja premijera Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

"To pokazuje što je moguće i zaslužuje svo ohrabrenje", rekao je kancelar Schroeder. On je ponovio da Europa podupire integraciju čitave regije zapadnog Balkana, ali različitim tempom koji određuje svaka zemlja prema svojim mogućnostima. U tom kontekstu kancelar Schroeder je istaknuo da Njemačka inzistira da pregovori EU s Hrvatskom počnu najkasnije do trećeg mjeseca 2005.

Premijeri zemalja u regiji kratko su prezentirali gospodarske potencijale svojih zemalja a kao prioritetni politički cilj suglasno istaknuli proces integracije u EU.

U ime Hrvatske premijer Sanader istaknuo je da ujedinjena Europa ne može biti kompletna bez svog jugoistočnog dijela što je cijeli skup pozdravio burnim pljeskom.

U tom smislu, rekao je Sanader, od Europskog sumita 17. prosinca očekuje daljnje preciziranje statusa približavanja susjednih država EU, a za Hrvatsku datum početka pregovora do trećeg mjeseca 2005. U tom slučaju, obvezao se Sanader u ime hrvatske Vlade i svoje osobno, pregovori RH s EU, svih 31 poglavlja, bit će gotovi do 2007. godine.

Govoreći o mjerama hrvatske Vlade za poticanje gospodarskog rasta i investicija, Sanader je kao ključne izdvojio one namijenjene ubrzanju birokracije i jačanju pravne sigurnosti. U cilju olakšavanja poslovanja poduzetnicima Sanader je najavio da će se od 15.12. u Hrvatskoj primijeniti one-stop-shop što znači da će na jednom mjestu, u financijskoj agenciji, svi investitori moći obaviti svu potrebnu administraciju. Također je obećao i vrlo skoro elektronsko umrežavanje svih ispostava FINA-e.

Po završetku plenarnog dijela konferencije premijer Sanader se prije povratka u Hrvatsku sastao s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Tom prilikom, kazao je Sanader, potvrđeni su dobri bilateralni odnosi i hrvatska potpora putu Crne Gore u EU.

Konferencija u četvrtak nastavlja s radom u tri stručna foruma: tržište bez granica - slobodna trgovina u jugoistočnoj Europi, zatim investicije u JI Europi - praktična iskustva te JI Europa kao trgovinski i kooperacijski partner.

U radu foruma svojim referatima i diskusijom sudjeluju predstavnici njemačkog Ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj i vodeći ljudi iz Uprave velikih koncerna i banaka koji su već prisutni u regiji ili su izrazili zanimanje za angažman u JI poput Daimler Chryslera, Hochtiefa, Thyssen Kruppa, Siemensa, Telekoma te Dresdner banke, Deutsche Bank i Commerzbank.

Konferencija, organizirana po riječima državnog tajnika njemačkog Ministarstva gospodarstva Rezza Schlaucha u sklopu "Inozemne ofenzive njemačkog gospodarstva", posebnu pozornost usmjeruje i na poticanje suradnje njemačkog sektora srednjeg poduzetništva sa zemljama JI Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙