FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NJEMAČKA GOSPODARSKA OFENZIVA NA JUGOISTOK EUROPE

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Na četvrtoj Gospodarskojkonferenciji za jugoistočnu Europu u četvrtak je bilo riječi onjemačkoj gospodarskoj ofenzivi i šansama poduzeća srednje veličine zasuradnju s tom regijom i tom su prilikom istaknute mogućnosti iteškoće suradnje, objavljuje Deutsche Welle.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Na četvrtoj Gospodarskoj konferenciji za jugoistočnu Europu u četvrtak je bilo riječi o njemačkoj gospodarskoj ofenzivi i šansama poduzeća srednje veličine za suradnju s tom regijom i tom su prilikom istaknute mogućnosti i teškoće suradnje, objavljuje Deutsche Welle.

Njemački državni tajnik u Saveznom ministarstvu gospodarstva i rada, Rezzo Schlauch, objašnjava da je zamisao ofenzive njemačke vlade da poduzetnicima, osobito poduzećima srednje veličine, da poticaj i potporu za angažman u jugoistočnoj Europi, a Ministarstvo gospodarstva, uz potporu njemačkih industrijskih i trgovinskih komora u inozemstvu, organizira putovanja u koja su uključeni predstavnici poduzeća i ostali koji su zainteresirani za kontakte i suradnju s tim zemalja, prenosi postaja.

Jugoistočna Europa zanimljiva je za njemačko gospodarstvo ne samo kao tržište, nego i kao područje jeftine proizvodnje, a Schlauch naglašava da "raspravu oko takozvanog premještanja radnih mjesta ne smatra kontroverznom kao što se trenutno čini u njemačkoj javnosti", navodi postaja. Schlauch kao primjer navodi regiju Baden Wuerttemberg gdje su se poduzeća srednje veličine već tijekom sedamdesetih i osamdesetih angažirala u inozemstvu, a puno su stabilnije prebrodila zadnje tri godine stagnacije, kod kuće su zadržala svoja radna mjesta, a u nekim slučajevima čak i povećala svoje kapacitete. "Utoliko je jugoistočna Europa, i to cijeli taj prostor, interesantno područje, jer se nalazi na početku gospodarskog razvoja. Tamo se, s jedne strane može pokrenuti pionirski posao, no s druge strane treba se puno toga nadoknaditi", drži Schlauch.

Schlauch dodaje da je "interes svih da se taj teški prostor, što se tamošnjih sukoba tiče, što prije orijentira prema Europi i integrira, a ekonomske su aktivnosti, veliki preduvjet tomu". "Stoga je i politička zadaća da sadržajima ispunimo ono što je njemački ministar vanjskih poslova inicirao kao 'Pakt za stabilnost jugoistočne Europe', a jedan je čimbenik i gospodarski angažman njemačkih poduzeća u tom području", kaže njemački dužnosnik.

U nekim od osam zemalja koje su pozvane još su uvijek prisutni korupcija i drugo što ne ide u korist ozračju povoljnom za poduzetništvo, no Schlauch kaže da su i poduzeća koja su tamo angažirana s time upoznata, navodi postaja.

"S druge strane, stalno smo u kontaktu s tamošnjim vladama i ljudima koji su odgovorni za pojedina područja. Pri tom vrlo jasno ističemo da ukoliko korupcija ne bude smanjena, neće se moći realizirati europska opcija. Stalno novoformuliranim apelom, ili bolje rečeno čak i intervencijom želimo postići da se korupcija što je moguće više suzbije. Treba dosta toga još popraviti, ali naravno da je riječ o procesu koji se ne može dogoditi u jednom danu i tu moramo biti realni", zaključio je Schlauch, prenosi DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙