FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovan Hrvatski savez poljoprivrednih udruga (HSPU)

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovan Hrvatskisavez poljoprivrednih udruga (HSPU), krovna organizacija seljačkihudruga u Hrvatskoj, čiji je cilj zastupati interese domaćepoljoprivrede i seljaka, posebice u pregovorima za ulazak Hrvatske uEuropsku uniju.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovan Hrvatski savez poljoprivrednih udruga (HSPU), krovna organizacija seljačkih udruga u Hrvatskoj, čiji je cilj zastupati interese domaće poljoprivrede i seljaka, posebice u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Za predsjednika HSPU-a na današnjoj je burnoj osnivačkoj skupštini izabran Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB), na razdoblje od dvije godine.

Međutim, nije poznat točan broj udruga koje su ušle u članstvo HSPU-a, budući je dio sudionika od stotinjak nazočnih predstavnika seljačkih udruga, napustio osnivačku skupštinu nakon prijedloga da Laslo bude izabran za predsjednika.

Nezadovoljni su, kako su istaknuli, nemogućnošću da predlože svog kandidata za predsjednika, kao i samim tijekom skupštine. Naime, nekoliko puta tijekom Skupštine neki su predstavnici udruga predlagali da se osnivanje krovne udruge odgodi jer su prekasno dobili pozive, Statut su dobili tek nekoliko minuta prije početka itd.

Slažu se, doduše, kako je osnivanje krovne udruge nužnost, no drže kako je sve malo preuranjeno i nepripremljeno.

Predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba, koja broji oko 1000 članova, Stjepan Horvat istaknuo je kako je krovna udruga nužnost, no drži kako se to ne može učiniti na silu, kakav se dojam, po njegovoj ocjeni, stječe sa današnjeg sastanka.

"Njih nekoliko iz ZUSSB-a dogovorili su osnivanje krovne udruge čiji će predsjednik biti Laslo i za njih je to gotova stvar", kazao je Horvat.

I Marijan Hartman iz Udruženje proizvođača mlijeka drži kako je osnivanje krovne udruge potrebno ali, kako je kazao, "ne na ovako način i ovako naglo". Drži kako treba osnovati modernu udrugu u kojoj će glavnu riječ imati struka. Također je mišljenja kako Udrugu trebaju voditi mladi ljudi i to proizvođači.

Nakon izbora za predsjednika Antun Laslo je, upitan za komentar odlaska sa skupa predstavnika dijela udruga, kazao kako je današnja skupština još jedan dokaz da se politika ponovo uplela u seljačke udruge.

"Zadatak mi je da u ove dvije godine pokušam ujediniti seljački korpus te će svi oni koji žele raditi, a ne politizirati imati puno posla". Cilj je, kazao je Laslo, pokrenuti hrvatsku poljoprivredu te proizvesti dovoljno hrane kako hrvatski građani više ne bi ovisili o uvozu i to uvozu hrane loše kvalitete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙