FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud poništio još jednu presudu Maglovu

SPLIT, 19. studenog 2004. (Hina) - Vrhovni sud poništio je presuduumirovljenu pukovniku Hrvatske vojske i bivšem zapovjedniku 73. bojneVojne policije Željku Maglovu, kojom je na Županijskom sudu u Splitu usvibnju 2003. osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja neštomanje od 100 grama heroina.
SPLIT, 19. studenog 2004. (Hina) - Vrhovni sud poništio je presudu umirovljenu pukovniku Hrvatske vojske i bivšem zapovjedniku 73. bojne Vojne policije Željku Maglovu, kojom je na Županijskom sudu u Splitu u svibnju 2003. osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja nešto manje od 100 grama heroina.

Vrhovni je sud ukinuo tu presudu i naredio novo suđenje pred promijenjenim sudskim vijećem.

Maglov je u siječnju prošle godine sa stotinjak grama praškaste tvari, od toga 23,4 grama čistog heroina, zatečen u svom automobilu, u kojemu je bila i vaga za precizno mjerenje. U njegovu je stanu, također, pronađen omot s 0,75 grama marihuane te određena količina vapna.

Premda je bio optužen za preprodaju, Maglov je tada proglašen krivim za posjedovanje heroina za vlastite potrebe, s obrazloženjem sutkinje Spomenke Tonković kako nisu potvrđeni navodi optužnice da je Maglov drogu držao radi preprodaje. Vrhovni sud, međutim, drži neutemeljenom Maglovljevu obranu, odnosno tvrdnju da je drogu, kao ovisnik, posjedovao isključivo za vlastite potrebe i kupovao je novcem od zajma, budući da je svota potrebna za njezinu kupnju nadmašivala njegovu mirovinu. Također je neutemeljenim ocijenjena i njegova tvrdnja da je vagu držao uza se u automobilu kako bi mogao izmjeriti i provjeriti odgovara li kupljena količina droge njezinoj težini.

Vrhovni sud smatra kako je potrebno provesti još neke dokaze kojima bi se nedvojbeno moglo utvrditi posjedovanje droge. Dvojben je, naime, i iskaz vještaka toksikologa kako je vapno pronađeno u Maglovljevu stanu smrtonosno pomiješano s heroinom, zbog čega je na suđenju i zaključeno kako droga nije služila prodaji, nego za osobnu uporabu. Mišljenje o tome postoji li određen omjer u mješavini vapna i heroina koji ne bio smrtonosan na ponovljenu bi suđenju trebao dati vještak specijaliziran za narkotike.

Određene nepodudarnosti o mjestu pronalaska vrećica i vage, odnosno jesu li bili u stanu ili automobilu, trebali bi, u novom suđenju, rasvijetliti upravo policajci koji su uhitili Maglova.Kada bi i pred kojim vijećem trebalo biti održano ponovljeno suđenje, na Županijskom sudu još nije odlučeno.

Na Županijskom sudu proljetos je počelo suđenje Maglovu i u ponovljenu postupku protiv njega i osmorice bivših vojnih policajaca, optuženih za krijumčarenje ukradenih automobila te ulja i šećera od 1995. do rujna 1997. Vrhovni sud je, naime, ukinio presudu Županijskog suda kojom su prije pet godina nepravomoćno proglašeni krivima.

Maglov se nalazi na slobodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙