FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBOJICA ŠVEDSKE MINISTRICE U ŽALBI TRAŽI BLAGU PRESUDU

STOCKHOLM, 10. studenoga 2004. (Hina) - Muškarac koji je priznaoubojstvo švedske ministrice Anne Lindh zatražio je žalbom u srijedu odVrhovnoga suda blagu presudu, a odvjetnik za njega tvrdi da je biomentalno bolestan kad je napao ministricu te da ne bi trebao završitiu zatvoru.
STOCKHOLM, 10. studenoga 2004. (Hina) - Muškarac koji je priznao ubojstvo švedske ministrice Anne Lindh zatražio je žalbom u srijedu od Vrhovnoga suda blagu presudu, a odvjetnik za njega tvrdi da je bio mentalno bolestan kad je napao ministricu te da ne bi trebao završiti u zatvoru.

Mijailo Mijailović, sin srpskih emigranata, odbio je odgovoriti na pitanje odvjetnika obitelji Lindh zašto je u rujnu 2003. u Stockholmu nožem napao 46-godišnju ministricu i majku dvoje djece.

"Moj je klijent psihički bolestan i ne može odgovarati na pitanja", rekao je odvjetnik Mikael Nilsson prvoga dana žalbenoga saslušanja koje će trajati do petka, a vjeruje se da će i presuda biti donesena još ovaj mjesec, objavio je Reuters.

"Shvaćam da vam nije dobro, ni mojim klijentima nije dobro. Biste li nam ipak pokušali odgovoriti", reagirala je odvjetnica Lindhovih Kerstin Winnersten.

Ministrica Lindh, za koju se vjerovalo da je buduća švedska premijerka, izbodena je nožem u napadu bez motiva, dok je bila u kupnji. U bolnici je umrla sutradan.

Taj je slučaj Šveđane podsjetio na i danas neriješeno umorstvo premijera Olofa Palmea na ulici u Stockholmu 1986.

Mijailović, 25-godišnjak koji nije završio ni srednju školu, a zna se da ima i mentalnih problema, priznao je umorstvo, ali je krivnju svalio na "glasove" u glavi.

Prema vijesti agencije dpa, Mijailović tvrdi da nije riječ o namjernome činu. U ožujku je osuđen na doživotni zatvor, ali presuda je odbačena u srpnju na žalbenome sudu koji je naredio slanje u zatvorenu psihijatrijsku bolnicu.

Sud sad mora odlučiti ide li Mijailović u zatvor ili na psihijatrijski odjel. Budući da Mijailović odbija odgovarati na pitanja, sudbina mu ovisi o sudačkoj procjeni zatvorenoga svjedočenja u četvrtak, kada će šestero psihijatrijskih stručnjaka svjedočiti o svojim sukobljenim ocjenama Mijailovićeva mentalnog zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙