FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga za oboljele od HIV-a o javnom uvidu u podatke o HIV-pozitivnim osobama

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska udruga za oboljele odHIV-a (HUHIV) priopćila je danas kako je legitimno pravo javnosti dase zaštiti od namjernog prenošenja te zarazne bolesti no pita se je lijavni uvid u podatke o registriranim HIV-pozitivnim osobama, kojima jedosad bila zagarantirana tajnost, pravi način.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska udruga za oboljele od HIV-a (HUHIV) priopćila je danas kako je legitimno pravo javnosti da se zaštiti od namjernog prenošenja te zarazne bolesti no pita se je li javni uvid u podatke o registriranim HIV-pozitivnim osobama, kojima je dosad bila zagarantirana tajnost, pravi način.

Iako je namjerno prenošenje HIV-a rijetkost, u svijetu su zabilježeni slučajevi neodgovornog ponašanja HIV pozitivnih osoba te se namjerno prevođenje HIV-a zakonski izjednačuje s napadom na drugu osobu, ističe se u priopćenju.

U Hrvatskoj osoba koja smatra da je namjerno zaražena HIV-om može podnijeti kaznenu prijavu, no prema spoznajama HUHIV-a dosad to nitko nije učinio.

HUHIV je u suradnji s dr. Ksenijom Turković s Pravnog fakulteta u Zagrebu pokrenuo izradu antidiskriminacijskog zakona na području HIV(AIDS-a) koji će oboljelima osigurati pravo na anonimnost i sigurnost, a s druge strane će se ugraditi sankcije za osobe kojima se dokaže namjerno širenje HIV-a.

Članovi HUHIV-a drže zabrinjavajućim nedavne događaje, jer što će biti s HIV pozitivnim osobama koje nisu registrirane, budući da su se testirati mogle i anonimno.

Takva situacija koja podsjeća na javni linč te nesigurnost zaštite podataka, budući da nemamo spoznaja tko će sve imati pristup podacima, može bitno utjecati na spremnost građana da se podvrgnu testiranju.

Hrvatska i inače ima vrlo nisku stopu testiranja. HUHIV stoga u potpunosti podržava inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu koje su nedavno otvoreni Centri u kojima je moguće besplatno i anonimno testiranje na HIV, čime se željelo potaknuti veći odaziv građana te tako spriječiti daljnje nesvjesno širenje infekcije.

HUHIV okuplja šezdesetak članova, HIV pozitivnih osoba, kao i članova obitelji te prijatelja udruge. Svi HIV pozitivni članovi udruge svjesni su vlastite odgovornosti te se u potpunosti pridržavaju liječničkih preporuka vodeći brigu o vlastitom zdravlju, ali i o zdravlju svih osoba s kojima dolaze u kontakt, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙