FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetništvo provjerava navode o HIV-pozitivnu Splićanu

SPLIT, 17. studenog 2004. (Hina) - Nakon napisa u "Nacionalu" da40-godišnji HIV-pozitivan Splićanin D.D. namjerno širi AIDS Županijskodržavno odvjetništvo provjerava te navode, a od Zavoda za javnozdravstvo zatražilo je izvješće i dokumentaciju o HIV-pozitivnimosobama, potvrdio je novinarima zamjenik županijske državne odvjetniceu Splitu Anatol Tomašević.
SPLIT, 17. studenog 2004. (Hina) - Nakon napisa u "Nacionalu" da 40-godišnji HIV-pozitivan Splićanin D.D. namjerno širi AIDS Županijsko državno odvjetništvo provjerava te navode, a od Zavoda za javno zdravstvo zatražilo je izvješće i dokumentaciju o HIV-pozitivnim osobama, potvrdio je novinarima zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu Anatol Tomašević.

Na nalog Odvjetništva policija je s tim razlogom još jučer posjetila Zavod za javno zdravstvo, što je novinarima potvrđeno i u policiji.

No ravnatelj Zavoda dr. Mladen Smoljanović rekao je kako on podatke o zaraženima ne može dati bez sudskog naloga, jer njega i sve liječnike u tome priječi liječnička etika i pravo pacijenta na tajnost i privatnost.

Odvjetništvo će, kazao je Tomašević, stoga dokumentaciju zatražiti sudskim nalogom.

Dobije li sudski nalog, Odvjetništvu i policiji bit će predana dokumentacija o zaraženima, no i tada će ti podatci ostati tajnom, jer ni ta tijela ne smiju u javnost iznositi podatke o pacijentima, pa bili oni i HIV-pozitivni, kazao je Smoljanović.

Zanijekao je da je on ili tko od liječnika javnosti otkrio ime HIV-pozitivne osobe.

Denis Dragun, navodni širitelj opasne bolesti, i na današnjoj je konferenciji za novinare u splitskoj zračnoj luci, kao i u jučerašnjim izjavama raznim glasilima, izjavio da "ništa od svega što piše 'Nacional' nije istina".

"Nemam HIV, niti ga širim", rekao je Dragun te za širenje neistina o njemu optužio gradske vlasti koje ga, po njegovim riječima, "žele diskreditirati po svaku cijenu kad su vidjeli da su izgubili pravnu bitku s njim zbog prostora i štekata na Peristilu". Najavio je kako će zbog toga tužiti i "Nacional" i one koji ga pokušavaju uništiti "najprljavijim izmišljotinama".

Na slučaj zaraženog koji se ne želi liječiti ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Odvjetništvo je, kako je ustvrdio, upozorio još prije mjesec dana, ali tada nije naveo njegov identitet i da ta osoba svjesno širi virus neodgovornim spolnim ponašanjem.

U svojim javnim istupima u protekla dva tjedna dr. Smoljanović je upozoravao na osobe iz rizične skupine, ovisnike i prostitutke, koji svojim ponašanjem svjesno šire bolest.

Policija i odvjetništvo protiv takve osobe mogu pokrenuti postupak jedino ako osoba koju su zarazili podnese kaznenu prijavu za namjerno širenje zaraze sa smrtnom posljedicom, no to, kako se doznaje, još nitko nije učinio.

U Odvjetništvu također nisu mogli potvrditi je li jedna ženska osoba zaražena HIV-om Odvjetništvu usmeno prijavila 40-godišnjeg Splićanina da ju je zarazio, na temelju čega se ne bi mogao pokrenuti kazneni postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙