FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: odvjetništvo preuzelo dokumentaciju o HIV-pozitivnima

SPLIT, 18. studenog 2004. (Hina) - Odvjetništvo je danas na temeljusudskog naloga preuzelo dokumentaciju o HIV-pozitivnim osobama odZavoda za javno zdravstvo nakon napisa u medijima da 40-godišnjiSplićanin namjerno širi tu bolest, potvrdio je zamjenik županijskedržavne odvjetnice Anatol Tomašević.
SPLIT, 18. studenog 2004. (Hina) - Odvjetništvo je danas na temelju sudskog naloga preuzelo dokumentaciju o HIV-pozitivnim osobama od Zavoda za javno zdravstvo nakon napisa u medijima da 40-godišnji Splićanin namjerno širi tu bolest, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Anatol Tomašević.

Policija je već oko 14 sati bila u Zavodu za javno zdravstvo, potvrdio je ravnatelj dr. Mladen Smoljanović, "te im je predano ono što su zatražili".

Odvjetništvo je zatražilo dokumentaciju i od Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba.

"Ako se na temelju dobivenih podataka i uvida u dokumentaciju utvrdi sumnja da određene zaražene osobe odbijaju liječenje te se ponašaju neodgovorno u spolnim odnosima i svjesno šire bolest, odnosno ugrožavaju zdravlje i život drugih osoba, dakle, čine kažnjivo djelo, Državno odvjetništvo postupa po službenoj dužnosti, pokreće istragu i podiže optužnicu", kazao je Tomašević.

Odvjetništvo je nalog zatražilo već jutros nakon čega je istražni sudac odmah izdao nalog policiji da od Zavoda preuzme potrebnu dokumentaciju, rekao je Tomašević. Već sutra ćemo imati određena saznanja na temelju kojih ćemo moći djelovati, zaključio je Tomašević.

Županijsko državno odvjetništvo reagiralo je na temelju novinskih napisa da 40-godišnji Splićanin svjesno širi AIDS te da je do sada zarazio najmanje tri osobe, od kojih je jedna umrla. Navodni širitelj bolesti Denis Dragun na jučerašnjoj konferenciji za novinare ustvrdio je kako nije zaražen te najavio kako će protiv onih koji iznose, kako je rekao, neistine, podnijeti tužbe.

U Zavodu za javno zdravstvo, po riječima dr. Smoljanovića, nikada nisu otkrili o kojoj je osobi riječ, premda su upozoravali na postojanje određenih zaraženih osoba iz rizične skupine, ovisnika i prostitutaka, koji svjesno šire bolest.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 1986., od kada se provode testiranja, registrirano je 66 HIV-pozitivnih osoba, od kojih je 30 zaraženo AIDS-om. Od njih 30 umrlo je 18, a ostali su nositelji virusa HIV-a i potencijalno opasne osobe ako se ponašaju neodgovorno u spolnim odnosima.

U zadnjih tjedan dana, nakon smrti ukrajinske prostitutke u Mostaru i javnih upozorenja dr. Smoljanovića, u Zavodu je testirano više od 40 osoba ili četiri puta više od prijašnjeg prosjeka. Svi su do sada obrađeni testovi negativni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙