FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u zagrebu, rijeci i splitu besplatno i anonimno testiranje na AIDS

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - U zavodima za javno zdravstvo uZagrebu, Rijeci i Splitu otvoreni su Centri za savjetovanje, besplatnoi anonimno testiranje na HIV/AIDS, gdje će zainteresirani također moćidobiti informacije o liječenju te psihosocijalnoj pomoći, rečeno je nadanašnjem okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - U zavodima za javno zdravstvo u Zagrebu, Rijeci i Splitu otvoreni su Centri za savjetovanje, besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS, gdje će zainteresirani također moći dobiti informacije o liječenju te psihosocijalnoj pomoći, rečeno je na današnjem okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Po riječima epidemiologa Bernarda Kaića, HZJZ planira u suradnji s nevladinim udrugama osnovati 10 takvih savjetovališta za građane koji su bili izloženi riziku oboljenja u prošlosti, kako bi ih pokušali osloboditi straha i dvojbi.

"I dosad su testiranja bila povjerljiva, ali sada ipak postoji mogućnost da se obave anonimno, ako to korisnik želi", rekao je Kaić.

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" mjesečno se obavi stotinjak testova, a zajedno s ispitivanjem krvi dobrovoljnih darivatelja krvi oko 200 testova, što je premalo, kaže voditelj Referentnog centra za AIDS Josip Begovac.

Pritom ističe da su za potvrdu zaraze preko ponovljenih testova potrebna tri mjeseca.

U Zaraznoj bolnici dosad su od 1984. pregledane 262 osobe, od kojih je dvjestotinjak primalo terapiju.

Liječenje zaraženih HIV/AIDS-om zasad je centralizirano u Klinici, što njima odgovara zbog straha od stigmatizacije u svojoj sredini.

U bolnici dobivaju sve potrebne lijekove, a od 25 lijekova registriranih u zemljama EU-a u nas je 14 na Listi lijekova HZZO-a.

Begovac drži da kućni testovi koji se pojavljuju na tržištu nisu dovoljno klinički ispitani, pa ih ne preporučuje ni Svjetska zdravstvena organizacija.

Predsjednik Udruge homoseksualaca Iskorak Dorino Manzin najavio je da će Iskorak surađivati s HZJZ-om kako bi što više ljudi doveo na testiranje, ali ne javno već kroz djelovanje unutar homoseksualne zajednice, budući da je do te populacije, zbog stigme, teško doprijeti.

Manzin je predstavio rezultate istraživanja koje je provedeno na 200 pripadnika homoseksualne zajednice, koji su pokazali da je to izrazito rizična skupina, ponajprije zbog velikog broja seksualnih partnera.

Četvrtina ispitanih imala je između 6 i 9 partnera, a 8 posto čak između 30 i 50 partnera.

Dvadeset posto ispitanika prvi je seksualni odnos imalo sa 17 godina, 25 posto sa 18 godina, a 50 posto ih je barem jednom spavalo sa ženom, što pokazuje da nisu toliko zatvorena skupina, rekao je Manzin.

U Hrvatskoj se provodi projekt "Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj" u sklopu kojega će međunarodni Globalni fond kroz pet programa u četiri godine uložiti četiri milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙