FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENCI ZA LEGALIZACIJU PROSTITUCIJE

LJUBLJANA,19. studenoga(Hina) - Sve više Slovenaca sklono jelegalizaciji prostitucije koja bi omogućila efikasniju zdravstvenukontrolu, a potaknuti su i slučajem u Mostaru umrle Ukrajinke OlenePopik koja je među više bolesti imala i AIDS, a prije dvije godineradila je i u Sloveniji.
LJUBLJANA,19. studenoga(Hina) - Sve više Slovenaca sklono je legalizaciji prostitucije koja bi omogućila efikasniju zdravstvenu kontrolu, a potaknuti su i slučajem u Mostaru umrle Ukrajinke Olene Popik koja je među više bolesti imala i AIDS, a prije dvije godine radila je i u Sloveniji.

U emisiji komercijalne televizijske postaje POP-TV koja se u četvrtak bavila spomenutim slučajem, 68 posto gledatelja televotingom se opredijelilo za legalizaciju prostitucije, a 32 posto je bilo protiv. Nekoliko političara vodećih stranaka, koji su sudjelovali u emisiji, iznijeli su različita stajališta, a stručnjaci iz infektološke klinike u Ljubljani priznali su da su iz Slovenije prije nekoliko godina protjerane dvije djevojke iz jedne istočnoeuropske države koje su bile HIV-pozitivne.

Za sada u Sloveniji ima samo 150 HIV-pozitivnih osoba, ali bi zbog prostitutki broj mogao biti idućih godina povećan, ocijenila je infektologinja Mojca Matičič.

"Mislim da je istočna Europa što se tiče AIDS-a tempirana bomba i da smo na udaru i mi", rekla je upozoravajući na veliki broj seropozitivnih osoba u Rusiji i državama bivšeg SSSR-a.

Seksolog i novinar Maks Modic ustvrdio je kako velika većina djevojaka iz Ukrajine i Moldavije koje odlaze na Zapad to čine dobrovoljno i da nema dovoljno razloga za tvrdnje o "trgovini bijelim robljem".

Vlasnici barova u kojima rade barske plesačice za koje se vjeruje da djeluju i kao prostitutke kažu da u Sloveniji nema slučajeva prisiljavanja na prostituciju, no kriminalistički inspektor Iztok Suhadolnik rekao je da su zabilježili više takvih slučajeva i djelovali u skladu s ovlaštenjima ako su imali dokaze i izjave žrtava.

Vlasnik jednog bara s plesačicama iz Škofje Loke rekao je, na pitanje je li za legalizaciju prostitucije, da u Sloveniji pola barova zapravo radi kao javne kuće i da se to zna, a sudionici se nisu mogli složiti oko toga treba li u novoj članici EU-a primijeniti njemački, švedski ili nizozemski model javnih kuća i zdravstvene kontrole.

"Prostitutka Maja" koja je u emisiji nastupila sakrivena iza kulise, izjavila je da je u Sloveniji mnogo korisnika spolnih usluga koji od prostitutki traže seks bez zaštite kondomom, a kod stalnih partnera upotrebljavaju kondom iako bi bilo potrebno raditi obrnuto.

"Svaki spolni odnos izvan stalne monogamne veze zdravih osoba je riskantan", rekla je infektologinja Matičič. Upozorila je da bi u slučaju legalizacije prostitucije ili u slučaju da sadašnje stanje "dekriminalizacije" te djelatnosti ostane, trebalo osobe koje se time bave, ali i njihove klijente, redovno periodično zdravstveno pregledati i testirati, ne samo na AIDS nego na cijelu paletu od tridesetak spolnih bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙